POMAGAL POVRATNIK IZ SVETE VOJNE

Ubijalec iz Zvornika: brez očeta in velik simpatizer vahabitov

Objavljeno 28. april 2015 17.07 | Posodobljeno 28. april 2015 17.42 | Piše: S. N.

V prihodnjih urah bo policija preiskala njegovo hišo, da bi našla še kakšno uporabno informacijo.

To je Nerdin.

ZVORNIK, SARAJEVO – Ministrstvo za notranje zadeve Republike srbske je potrdilo, da je 24-letni Nerdin Ibrić sinoči brutalno ubil policista, dva pa ranil.

Očeta ubili

Napadalec se je, tako piše sarajevski Avaz, rodil v kraju Kučić Kula pri Zvorniku. Ko mu je bilo leto dni, je ostal brez očeta. Pripadniki vojske Republike srbske in zvorniška policija so njegovega očeta in še okoli 750 Bošnjakov 1. 6. 1992 odpeljali v Beli Potok, kjer so jih postrelili v naslednjih petih dneh. Trupla so zmetali v množično grobnico, ki so jo odkrili pred devetimi leti.

Sorodnik v Tuzli

Ibrić in njegova mati sta bila med prvimi, ki sta se vrnila na dom v Kučić Kuli. Srbski dnevnik Blic piše, da je imel Ibrić zadnja tri leta brado, kot jo imajo pripadniki vahabitskega gibanja. V Tuzli pa je menda živel njegov sorodnik, ki se je družil z vahabiti.

Preiskali bodo hišo

Povezavo med Nerdinom (do zmede z imenom prihaja, ker je njegov polbrat, ki sicer živi v Švici, Nermin) in radikalnim islamističnim gibanjem je potrdila tudi policija. Ibrić je obiskoval srednjo medicinsko šolo, v zadnjem času pa se je v džamiji ravnal po vahabitskih običajih. V prihodnjih urah bo policija preiskala njegovo hišo, da bi našla še kakšno uporabno informacijo.

Vez s Sirijo in Islamsko državo

Kot so zapisali mediji v BiH, so pripadniki varnostnih enot ujeli in priprli še Avdulaha Hasanovića, ki naj bi bil tesno povezan z včerajšnjim terorističnim napadom v Zvorniku. Avdulah je policiji poznan od septembra 2004, ko je bil priprt v policijski akciji Damask.

Ibrić se je zadnje tri mesece družil s Hasanovićem, ki je bil tudi v Siriji, kjer naj bi se bil uril v enotah Islamske države.

Slovenska policija sporoča:

»Slovenska policija spremlja različna varnostna tveganja s ciljem pravočasnega odkrivanja in preprečevanja kaznivih ravnanj in odgovorno preveri vsak podatek, ki kaže na sume povezane z različnimi oblikami ekstremizma. Ena od nalog slovenske policije je tudi omejevanje nasilne radikalizacije, zato mora biti pozorna na tveganja, ki so povezana s posameznimi gibanji.

V zadnjem obdobju (po napadih v Franciji) policija ni zaznala nikakršnih tovrstnih aktivnosti pri nas oz. konkretnih podatkov, ki bi jih zaznali sami ali v sodelovanju s tujimi varnostnimi organi. Trenutna stopnja ogroženosti v Sloveniji je nizka, kar pomeni, da je verjetnost terorističnega dejanja pri nas majhna.«

 

Deli s prijatelji