ŠE BURI DUHOVE

Tutankamon je imel dekliške boke, pohabljeno nogo in štrleče zobe

Objavljeno 21. oktober 2014 20.39 | Posodobljeno 21. oktober 2014 20.39 | Piše: Mo. S.

Mladi egipčanski kraj se je rodil bratu in sestri, zaradi česar naj bi bil tudi telesno pohabljen.

Kot kaže, je razkrita še ena velika skrivnost kratkega življenja egipčanskega faraona 18. dinastije Tutankamona. Kot mlad fant je vladal približno 10 let, umrl pa v poznih najstniških letih – pred kratkim so razvozlali, da ga je kruta usoda doletela pod kolesi kočije, na kateri je sedel med dirko. In se očitno zmotili ...

Štrleči zobje, široki boki, pohabljena noga

Zdaj so znanstveniki naredili korak naprej, in sicer so nekako ovrgli predpostavko, da je bil mladi kralj izredno lep mladenič, čigar podoba naj bi poosebljala kraljevo moč. Virtualna obdukcija je namreč pokazala, da je imel štrleče zobe, široke dekliške boke in pohabljeno (kepasto) nogo. To so ugotovili s pomočjo računalnika, ki je opravil okoli 2000 skeniranj, in analize DNK.

Že pred časom so domnevali, da sta bila njegova oče in mati brat in sestra (incest v starem Egiptu ni bil nič nenavadnega), zdaj ko je to potrdila tudi analiza, pa pravijo, da je bil zaradi tega telesno pohabljen.

Menijo celo, da je faraon umrl zaradi družinskega ozadja oziroma dedne bolezni, pred smrtjo pa si je poškodoval le koleno – zaradi kepaste noge naj sploh ne bi mogel dirkati s kočijo. Poleg tega so v njegovi grobnici odkrili 130 različnih palic za pomoč pri hoji, kar le še pritrjuje njegovim težavam s hojo, so še povedali v dokumentarcu televizijske mreže BBC.

Deli s prijatelji