PODALJŠANJE MANDATA

Tusk ostaja predsednik Evropskega sveta, njegova domovina edina proti

Objavljeno 09. marec 2017 20.15 | Posodobljeno 09. marec 2017 20.08 | Piše: STA, S. U.

Vrh EU je podaljšal mandat predsedniku Evropskega sveta Tusku.

BRUSELJ – Voditelji članic EU so danes v Bruslju še za 2,5 leta podaljšali mandat predsedniku Evropskega sveta Poljaku Donaldu Tusku, ki tako ostaja na položaju do 30. novembra 2019. Novico je prvi sporočil luksemburški premier Xavier Bettel s tvitom: »Habemus presidentum. Srečno, Donald.« Proti je bila samo Tuskova domovina Poljska.

Tusk uživa široko podporo in doslej ni bil deležen resnih kritik, razen iz domovine. Varšava je zaradi trenj med Tuskom in najvplivnejšim poljskim politikom Jaroslawom Kaczynskim tudi poskrbela za zaplet z imenovanjem alternativnega kandidata.

Tudi slovenski premier Miro Cerar je Tuska odločno podprl. Tusk je doslej veliko storil za EU, ima pravo vizijo za naprej, predvsem pa ima posluh za države, kot je Slovenija, je premier pojasnil podporo Tusku. Ob Tuskovi vnovični izvolitvi mu je na twitterju čestital za izvolitev in mu zaželel uspešno nadaljevanje mandata.

Poljska kljub nasprotovanju vnovične izvolitve Tuska ni mogla preprečiti, saj se odločitev sprejema s kvalificirano večino. Ena članica ne more blokirati odločitve, je dejal malteški premier Joseph Muscat, ki je vodil zasedanje, ko so odločali o Tusku. Iz Varšave so pred vrhom prišle grožnje, da bi lahko blokirali sprejetje sklepov vrha, če bo Tusk izvoljen proti njihovi volji. Sklepi vrha se namreč vedno sprejemajo s soglasjem. Ali bo Poljska grožnjo uresničila in kaj bi to pomenilo v praksi, za zdaj ni jasno.

Položaj stalnega predsednika EU je decembra 2009 uvedla lizbonska pogodba, da bi zagotovili kontinuiteto evropskega odločanja na najvišji ravni. Pred tem je namreč zasedanjem voditeljem predsedoval voditelj članice, ki za šest mesecev predseduje Svetu EU.

Tusk je drugi stalni predsednik EU . Pred njim je to vlogo prav tako dva mandata, torej skupaj pet let, opravljal Belgijec Herman Van Rompuy.

 

 

 

Deli s prijatelji