ZAPIRANJE TRGOVIN

Tušev umik iz BiH: za seboj pušča 600 delavcev in 10 milijonov evrov dolga?

Objavljeno 24. oktober 2014 15.25 | Posodobljeno 23. oktober 2014 23.02 | Piše: A. L.

Delavci so v strahu, da bodo Slovenci odšli, ne da bi jim izplačali odpravnine.

Sobotni nakup v Tuševi trgovini se je izkazal za izjemno srečnega

SARAJEVO – Potem ko je Tuš napovedal umik z bosanskega trga, je tamkajšnja uprava za posredno obdavčevanje (UIO) od tožilstva zahtevala, da se jim omogoči dostop do celotne dokumentacije (o poslovanju, ustanavljanju podjetij, gradnji objektov, fakturah ...) povezane z družbama Tuš, d. o. o., in Tuš Trade. To je potrdil medijski predstavnik omenjene uprave Ratko Kovačević.

Tuš ima po poročanju tamkajšnjih medijev precej davčnih dolgov, neupravičeno naj bi zahteval povračilo davka, Dnevni Avaz poroča, da naj bi celo prišlo do nenavadnih transakcij s povezanimi pravnimi osebami. Poleg tega naj bi dobaviteljem, tako mediji, Tuš dolgoval prek 20 milijonov konvertibilnih mark ali nekaj več kot 10 milijonov evrov.

UIO je poskušal priti do lastnikov podjetij Tuš, a jim za zdaj to ni uspelo. In prav to je, tako Kovačević, razlog za postopek. Naj omenimo, da Tuš tudi UIO dolguje denar, in sicer okoli 700 tisoč KM ali 350 tisoč evrov.

Kaj bo z odpravninami?

Eden od mnogih Tuševih zaposlenih Kenedi Mešanović – pri njih je delal 16 let – sklepa o odpovedi ni želel prevzeti: »Nismo dobili odpravnine, a so nam jo dolžni dati. Pripeljali so celo varnostnike, saj so mislili, da bomo povzročili nerede.« Med tistimi, ki so dobili odpoved, je tudi Rasima Halilagić: »Napisali so, da sem tehnološki višek in da je podjetje v finančnih težavah. Katastrofa. Mama dveh študentov sem. Dolžni so mi plačo in pol in pa še odpravnino. To ni malo. Še sama ne vem, kaj zdaj ...«

Dobavitelji, ki so skrbeli, da so bile Tuševe police polne, živijo v strahu, da bo Tuš v Bosni vse prodal, obveznosti, ki jih ima do njih, pa ne bo poplačal. Da se to ne bi zgodilo, bodo do konca tedna podali prijavo zaradi poskusa prevare. Zahtevali bodo, da se blokira vsakršne prodaja lastnine.

Deli s prijatelji