HOMO TURISTICUS

Turški ponos – Atatürkov mavzolej

Objavljeno 06. oktober 2012 18.32 | Posodobljeno 06. oktober 2012 18.32 | Piše: Drago Bulc

Poleg Leninovega mavzoleja na Rdečem trgu v Moskvi je zagotovo največja tovrstna turistična zanimivost na svetu mavzolej velikega vojskovodje in ustanovitelja Republike Turčije Kemala Atatürka.

Pred vhodom v Atatürkov mavzolej je vselej živahno (foto: Reuters).

Ob 69-letnici Atatürkove smrti, to je bilo 10. novembra 2007, je namreč Anitkabir (v neposrednem prevodu spominska grobnica) obiskalo kar 546.620 ljudi. Na leto ta sveti kraj moderne turške zgodovine obišče prek 15 milijonov obiskovalcev. Številke so torej ogromne. Seveda je med obiskovalci velika večina Turkov, vendar ta velikanski spominski kompleks zaradi številnih zanimivih muzejskih zbirk obišče vse več turistov iz tujine.

Gradnja je trajala kar devet let

Medtem ko so Leninov mavzolej zgradili takoj po njegovi smrti leta 1924, so Atatürkov spominski park z mavzolejem začeli graditi šele šest let po njegovi smrti, torej leta 1944. Gradili so ga v štirih fazah. Prvo leto so se morali najprej posvetiti geološkim izkopavanjem. Arheološke najdbe pa si zdaj lahko ogledate v muzeju Anatolijskih civilizacij v Ankari. 1. septembra 1953 so z velikimi slavnostmi muzej po devetih letih končno odprli za vse obiskovalce.

Da bi prikazali zvestobo turškega naroda svojemu velikemu voditelju, so raznobarvni kamen in marmor za gradnjo pripeljali z vseh koncev Turčije. Kamniti blok, iz katerega so izklesali sarkofag, ki tehta kar 40 ton, so pripeljali iz mesta Adana, beli marmor, ki pokriva vse strani te ogromne kamnite krste, pa je iz Afyona.

Sarkofag so arhitekti postavili v pritličje v Dvorano časti. Soba je oktagonalne oblike v slogu arhitekture Seljukov in Otomanov, strop je piramidalen in okrašen z zlatim mozaikom.

Cesta levov

Do veličastnega spominskega parka ustanovitelja moderne turške države, čigar največja zasluga je bila, da je ločil cerkev od države in odkril muslimanke, se pride po 262 metrov dolgi pešpoti, ob kateri je na obeh straneh po 12 levov. Izklesani so v slogu starih anatolskih naseljencev Hititov, po ostankih kipov, ki so jih našli prav na hribu, kjer danes stoji spominski park. Na koncu Ceste levov je velikanska ploščad za prireditve, na kateri se lahko zbere tudi več kot 15.000 ljudi.

V parku miru, ki je posvečen Atatürkovemu geslu Mir doma, mir na svetu, je kar 50.000 okrasnih dreves, poleg tega pa še 104 vrste cvetic in grmov, ki so jih ob obiskih podarili državniki iz 25 držav.

Celoten kompleks je obkrožen s stolpi in kipi, v notranjosti stavb pa je poleg vojnega muzeja, ki ponazarja turške boje za samostojnost in republiko, najbolj zanimiv prav muzej Atatürka, kjer so razstavljena njegova originalna oblačila, nekatera dragocena darila, ki jih je prejel med svojim vladanjem, in številna odlikovanja.

Največja privlačnost za turiste je gotovo menjava častne straže, ki je ob obisku tega zanimivega spomenika novejše turške zgodovine nikakor ne smete zamuditi.

Deli s prijatelji