TURIZEM

Turistični naval na Španijo

Objavljeno 16. februar 2016 09.16 | Posodobljeno 16. februar 2016 09.16 | Piše: S. I

Že v predsezoni je v Barceloni veliko turistov, poletje pa bo rekordno za celotno Španijo. Razlog: teroristični napadi na turiste v Tuniziji, nad Sinajem in v Turčiji.

Do 60 odstotkov gostov sploh ni prijavljenih.

V Barceloni se turistična sezona še ni začela, a Noelu Sheehanu, ki organizira oglede mesta s kolesom, posel cveti, saj se številni dopustniki v zimskem času raje odpravijo v tiste sredozemske kraje, ki veljajo za varnejše, kakor pa v katero od severnoafriških ali bližnjevzhodnih držav, ki jih je prizadel val islamskega terorizma. Španija, ki je tretja najbolj obiskana turistična destinacija na svetu za Francijo in ZDA, že tri leta zapored podira rekorde prenočitev, in tako naj bi bilo tudi letos. »To počnem že 16 let in minulo leto je bilo najuspešnejše,« pravi Sheehan. »Že pozimi imamo veliko dela, ljudje pa se zanimajo tudi za poletno sezono,« pravi bradati Irec, medtem ko v svoji mali turistični agenciji v gotski četrti Barcelone – najbolj obiskanega mesta v Španiji – pripravlja kolesa za naslednjo skupino turistov.

Lanski napad na turiste v Tuniziji, strmoglavljenje ruskega potniškega letala nad Sinajem in nedavni samomorilski bombni napad v Istanbulu, kjer je umrlo 11 Nemcev, so pregnali turiste iz številnih sredozemskih držav, kamor so še nedavno množično zahajali. Florian Grohe in Saskia Ötzmann iz Münchna sta prvotno nameravala odpotovati v Istanbul, a sta se raje odločila za Barcelono. »Starši so nama govorili, naj ne greva v Turčijo, naj poiščeva kaj drugega – pa še polet v Barcelono je bil cenejši,« pravi Saskia. »Naju ni bilo strah, a nisva želela, da bi jih skrbelo. Poleg tega pa sem navijač Barçe, tako da odločitev ni bila težka,« dodaja Grohe.

Španijo je lani obiskalo več kot 68 milijonov turistov, kar je za pet odstotkov več kakor leto poprej. In številka naj bi letos še rasla. »Samo januarja smo imeli za četrtino več rezervacij kakor lani,« pojasnjuje Maria Sierra iz barcelonske agencije eDreams, ene največjih spletnih turističnih agencij v Evropi. Podobno je tudi v agenciji Look Barcelona, ki turistom ponuja luksuzna stanovanja in hiše na elitni barcelonski ulici Paseo de Gracia. »Prejeli smo kup rezervacij: že konec prejšnjega leta so bile nekatere kapacitete zasedene že za ves april, maj in junij,« pove šefinja agencije Anna Vives Begliomini. Večje zanimanje vlada še za Kanarske in Balearske otoke. Tudi v največji svetovni turistični skupini TUI so zaznali naval na Španijo. Kakor je povedal šef TUI Fritz Joussen, je število poletnih rezervacij za Turčijo po januarskem terorističnem napadu padlo za kar 40 odstotkov. 

Deli s prijatelji