POSEBNA PONUDBA

Turistična uspešnica: po poti Ratka Mladića

Objavljeno 14. marec 2012 11.34 | Posodobljeno 14. marec 2012 11.34 | Piše: A. J.

Britanska agencija Politicaltours se je specializirala za kraje, povezane z vojno.

Tudi Karadžića so izbezali iz skrivališča (foto: Reuters).

Hribi, s katerih je vojska bosanskih Srbov obstreljevala Sarajevo, predori, skozi katere so Sarajevčanom dostavljali hrano ali jih reševali iz obleganega mesta, sodišče v Beogradu, od koder je bil Ratko Mladić izročen haaškemu sodišču, ali gostilna Nora hiša, ki jo je kot dr. Dragan Dabić obiskoval Radovan Karadžić – vse to so destinacije, ki jih ponuja britanska turistična agencija, specializirana za kraje, povezane s političnimi in vojnimi spopadi.

Posebno potovanje

Mladićeva zapuščina, kot so v Politicaltoursu poimenovali potovanje, bo potekala med 19. in 27. majem, ko bo proti Balkanu krenilo najmanj osem in največ 18 potnikov. Vodila jih bosta nekdanji uslužbenec ameriškega zunanjega ministrstva Louis Sell in dolgoletna novinarka in dopisnica BBC z območja nekdanje Jugoslavije Kate Adie. Za skoraj 3000 evrov bodo specifični turisti obiskali kraje v BiHi ter Srbiji, ki sta jih zaznamovala vojna in obdobje po njej.

»Naše ture so neodvisne; ne želimo se postaviti na nobeno stran pri predstavitvi dogodkov z nekega območja. Poskušamo samo razumeti, kaj se je zgodilo, zato obiskujemo ljudi, ki danes živijo tam, delajo in vodijo te države, luknje pa zapolnijo predavatelji,« so povedali v agenciji. Udeleženci potovanja po poteh Mladićeve zapuščine si bodo med drugim ogledali stari del Sarajeva, potek vojaških razmejitvenih linij, parlament BiH, sodišče za vojne zločine, Titov jedrski bunker, po raftingu po Neretvi bodo obiskali Pale in Srebrenico, v Beogradu pa si bodo lahko ogledali skrivališča Ratka Mladića in Radovana Karadžića ter si privoščili kosilo v prestižni restavraciji kluba književnikov.

Potovanje po poteh Gadafija

Agencija sicer ponuja tudi potovanje po Kosovu, ki ga oglašuje z geslom najmlajša evropska država. Vključuje obisk Prištine, ki je označena kot najgrše mesto na Balkanu, predvideni pa so tudi obiski samostanov Dečani, Gračanica, Gazimestan ter pogovor s predstavniki ZN, Eulexa, ekonomisti in politiki. Eno izmed najbolj priljubljenih potovanj, pravijo v agenciji, je po Severni Koreji, ki letos praznuje 100. obletnico rojstva Kim Il Sunga, zato je pričakovati množično proslavo. Britanci se zanimajo za potovanje po Libiji, in sicer po mestih, po katerih se je gibal Gadafi v zadnjih dneh svojega življenja, a turo v agenciji šele pripravljajo, saj je stanje v državi še vedno nestabilno.

Deli s prijatelji