NEPRIDIPRAVI

Turisti v Firencah lomijo spomenike

Objavljeno 15. junij 2015 19.12 | Posodobljeno 15. junij 2015 19.12 | Piše: E. B.

V Italiji uničujejo kulturno dediščino, besnijo številni župani.

Firence

Vandalizmu v Firencah ni videti konca, oblasti zdaj iščejo nesramneža, ki je odlomil prst z dragocenega spomenika in velike turistične atrakcije.

Tokrat je poškodovana umetnina kiparja Pia Fedija, Žrtvovanje Poliksene iz 19. stoletja, ki je razstavljena v znameniti odprti veži Loggia de Lanzi. Mojstrovina prikazuje trojansko princeso Polikseno, hčer kralja Priama in kraljice Hekube, ki jo poskuša rešiti in ugrabiti Ahil, potem ko se je ponudila za žrtev v zameno za telo svojega brata Hektorja, nepridiprav pa je odlomil prst enega od upodobljenih junakov mita, zgroženi poročajo lokalni časopisi. Spomenik so v zadnjih treh letih poškodovali že trikrat, je besen firenški župan Dario Nardella, ki zahteva strožje kaznovanje vandalov, zaprl bi jih za kar petnajst let! Mimogrede, brez prsta je ostala že tudi tamkajšnja Devica, po podatkih policije je 55-letnik iz Connecticutta hotel primerjati dolžino svojega prsta z Marijinim.

Uničevanje umetnin je naravnost pošastno, opozarja Nardella, ki zahteva tudi ograditev najobčutljivejših stvaritev v mestu, sicer pa pri reševanju takšnih težav ni osamljen. O predrznih dejanjih poročajo tudi iz drugih mest, turisti pogosto pač ne poznajo olike in s spomeniki ravnajo kakor z igračami. Maja so v Cremoni odlomili kos Herkulovega spomenika iz marmorja, marca pa so v Rimu prijeli dve obiskovalki iz Kalifornije, ki sta v Koloseju vgravirali svoje začetnice!

Deli s prijatelji