BARCELONA

Turiste vrgli s tržnice

Objavljeno 08. julij 2015 19.36 | Posodobljeno 08. julij 2015 19.36 | Piše: U. S.

Županja Barcelone je začasno ustavila odpiranje hotelov. Katalonsko mesto je tretje najbolj obiskano v Evropi.

BAROCELONA – Turisti so nujno potrebni za gospodarstvo Barcelone, toda zaradi 27 milijonov ljudi, ki mesto obiščejo vsako leto, so domačini jezni, nova županja Ada Colau pa ima glavobole: poskuša namreč preprečiti, da bi to špansko sredozemsko mesto postalo zgolj tematski zabaviščni park.

No, mestna oblast je letos že izdala ukrep, ki skupinam turistov prepoveduje obisk glavne tržnice v glavnem nakupovalnem času. Zdaj pa je šla županja še korak dlje: mesto ne bo več izdajalo dovolilnic za turistične nastanitve, tudi hotele, hostle, apartmaje in hiše. Gre za začasen ukrep, ki bo veljal, dokler vlada ne bo sprejela zakonov, s katerimi bi zmanjšali vpliv turistov na mesto in naredili načrt za trajnostni turizem. Načrt naj bi imeli že prihodnje leto, z njim naj bi ublažili pritisk na najbolj priljubljena območja in poskrbeli za enakomerno namestitev turistov, ki zapravijo okoli 18 milijonov funtov na dan. Ukrep je prizadel že 30 interesentov, med projekti je tudi preureditev 38-nadstropnega stolpa Agbarja v hotel Hyatt s petimi zvezdicami.

Mesto, v katerem živi 1,6 milijona ljudi, je tretje najbolj obiskano v Evropi, za Londonom in Parizom. Drugo največje špansko mesto se s porastom turizma, ki se je začel 1992., ko je Barcelona gostila olimpijske igre, ni znalo prav dobro spopadati in med domačini se je razvila turistofobija. Napis Turisti, pojdite domov je pogost na zidovih v središču. Množični turizem je zlasti očiten poleti: dolge vrste ljudi se vijejo pred zgradbami arhitekta Antonija Gaudija, skupine mašijo ozke ulice v stari četrti, plaže so prenapolnjene, prav tako park Güell in glavna ulica Rambla. V Barceloni je 600 hotelov s 74.000 sobami in 9600 registriranih apartmajev, a oblasti menijo, da je število tistih, ki jih oglašujejo prek spletnih strani, precej višje: študija španskega turističnega sektorja ocenjuje, da prek spleta oddajajo kar 137.000 sob v zasebnih domovih. 

Deli s prijatelji