NEMIRI

Turčija napadla kurdske skrajneže

Objavljeno 25. julij 2015 17.03 | Posodobljeno 25. julij 2015 17.06 | Piše: STA, Mo. S.

V drugem nizu napadov, ki je potekal ponoči, so turška vojaška letala izvedla zračne napade na več lokacijah na severu Iraka, tudi na gori Kandil, kjer ima PKK svoj vojaški štab.

ISTANBUL – Turška vojaška letala so preteklo noč napadla več položajev Kurdske delavske stranke (PKK) na severu Iraka, hkrati so se nadaljevali zračni napadi turške vojske na položaje skrajne sunitske organizacije Islamska država (IS) v Siriji. Tarča napadov torej ni več le IS, ampak tudi PKK, ki je zaradi tega že postavil pod vprašaj prekinitev ognja.

»Zračni napadi so bili izvedeni na cilje teroristične skupine IS v Siriji ter teroristične skupine PKK na severu Iraka,« so danes sporočili iz kabineta turškega premierja Ahmeda Davutogluja. Dodali so, da so bila med zračnimi napadi na severu Iraka zadeta zaklonišča in skladišča orožja PKK. Kot kaže, se bodo napadi še nadaljevali. »Podali smo navodila za tretji niz napadov v Siriji in Iraku. V teku so zračne in kopenske operacije,« je novinarjem po poročanju francoske tiskovne agencije AFP danes povedal Davutoglu. »Nihče ne bi smel dvomiti o naši odločnosti. Ne bomo dovolili, da se Turčija spremeni v državo brezvladja,« je dodal.

V drugem nizu napadov, ki je potekal ponoči, so turška vojaška letala izvedla zračne napade na več lokacijah na severu Iraka, tudi na gori Kandil, kjer ima PKK svoj vojaški štab. Vojaško krilo PKK je napade obsodilo in sporočilo, da sklenjeno premirje z Ankaro iz leta 2013 »nima več nobenega pomena«, saj ga je turška vlada »enostransko prekinila«. PKK je tri desetletja vodil upor za samoupravo na jugovzhodu države, od leta 2013 pa v pretežni meri spoštuje enostransko prekinitev ognja. Po navedbah nemške tiskovne agencije dpa so današnji prvi napadi turških oblasti na PKK po približno treh letih miru.

Tudi topniški napadi

Davutoglu je povedal, da se je davi pogovarjal z vodjo kurdske avtonomne regije na severu Iraka Masudom Barzanijem in mu pojasnil razloge za napade na PKK. Po njegovih besedah se je Barzani strinjal, da ima Turčija pravico do ukrepanja zoper PKK, in izrazil svojo solidarnost s turško stranjo. Poleg letal je turška vojska na severu Iraka in v Siriji preteklo noč izvajala tudi topniške napade na IS in PKK. Turške varnostne sile so davi tudi nadaljevale z aretacijami domnevnih članov IS in PKK. Po besedah Davutogluja so v operacijah, ki so jih začeli v petek zjutraj, na različnih koncih države aretirali skupno 590 domnevnih pripadnikov IS, PKK ali drugih skrajnih skupin. Zadrževali naj bi jih zaradi suma povezave s terorističnimi skupinami in ogrožanja državne varnosti.

Racije so začeli izvajati po tem, ko je Turčijo v ponedeljek pretresel bombni napad z 32 smrtnimi žrtvami, za katerega je vlada v Ankari odgovornost pripisala IS.

Deli s prijatelji