UKREP

Tujcem, niti Slovencem, ne dovolijo v Švico

Objavljeno 19. april 2012 01.21 | Posodobljeno 19. april 2012 01.21 | Piše: Mo. S., STA

Na odločitev Berna so se danes že ostro odzvali v Bruslju.

Tujci v Švici niso več tako priljubljeni.

BERN – Švica je danes sprejela odločitev, da znova uvede omejitve za priseljevanje iz osmih novih članic EU, med katerimi je tudi Slovenija. Švica je 1. maja lani odpravila omejitve za priseljevanje iz osmerice članic EU, s 1. majem letos pa bo število dovoljenj za bivanje znova omejila, in sicer na 2000 letno.

Omejitev ne le za Slovence

Vlada v Bernu je ob sprejemu odločitve pojasnila, da je po odpravi omejitev maja lana število izdanih dovoljenj za bivanje poraslo na 6000, medtem ko so jih pred tem glede na triletno povprečje izdali 2075 letno. Omejitve poleg Slovenije zadevajo tudi Estonijo, Madžarsko, Latvijo, Litvo, Poljsko, Slovaško in Češko. Švica, ki ni članica EU, je pa članica schengenskega prostora, je sicer lani omejitve za te države odpravila skupaj s članicama Avstrijo in Nemčijo.

Neupravičen ukrep

Na odločitev Berna so se danes že ostro odzvali v Bruslju. Visoka predstavnica EU za zunanjo politiko Catherine Ashton je poudarila, da dogovor EU s Švico tej državi omogoča omejitve dostopa priseljencev iz vse EU, ne pa iz določenih držav. Po njenem mnenju tega ukrepa gospodarsko ne upravičujejo niti razmere na trgu dela niti število državljanov EU, ki želijo pridobiti dovoljenje za bivanje v Švici.

Predsednik Evropskega parlamenta Martin Schulz pa je odločitev Švice obžaloval in poudaril, da je v nasprotju s tem, na kar je država pristala. Švicarsko gospodarstvo ima koristi od državljanov EU, je med drugim poudaril.

Deli s prijatelji