SMRTNO NEVARNO

Tuđman bi raje umrl, kot pristal v Ljubljani

Objavljeno 26. januar 2015 17.15 | Posodobljeno 26. januar 2015 17.18 | Piše: STA, S. U.

Prvi hrvaški predsednik ni želel, da bi se o njem govorilo kot o strahopetcu.

ZAGREB – Prvi hrvaški predsednik Franjo Tuđman in takratni hrvaški državni vrh sta se januarja 1991 za las izognila letalski nesreči pri vračanju iz Beograda v Zagreb. Tuđman je namreč raje tvegal smrtno nevaren pristanek v slabih vremenskih razmerah v Zagrebu kot odhod v Ljubljano, danes piše Večernji list.

Nad zagrebškim letališčem Pleso je bila gosta megla in iz zraka ni bilo videti niti ene luči ob vzletno-pristajalni stezi. Pilot je po dveh neuspešnih poskusih pristanka Tuđmana skušal prepričati, da bi poleteli proti Ljubljani, a ga je Tuđman zavrnil, ker ni želel, da bi se o njem govorilo kot o strahopetcu, ki je pobegnil v Slovenijo v strahu pred vojaškim udarom.

»Polet v skodelico z mlekom«

»Raje strmoglavim, kot da bi govorili, da sem pobegnil v Slovenijo. Pristali bomo,« se je odločil Tuđman pri dramatični vrnitvi iz Beograda. Pilot je nato v tretje zmogel pristati na Plesu. Pristanek pa ni bil nič kaj prijeten, je dejal takratni šef Tuđmanove varnostne službe Mate Laušić. Ta je v dokumentarnem filmu Povsem neznani Tuđman takratne vremenske razmere opisal kot »polet v skodelico z mlekom«.

Po njegovih besedah je bila takratna Tuđmanova odločitev razumljiva, ker so ocenili, da grozi velika nevarnost vojaškega udara jugoslovanske armade zaradi neuspešnih pogajanj z Beogradom. V nevarnosti je bil sicer takratni celotni hrvaški državni vrh, ki je bil na letalu. Poleg takratnih predsednikov hrvaške vlade in parlamenta je bil na letalu tudi zadnji predsednik jugoslovanskega predsedstva Stipe Mesić.

Dokumentarni film in knjigo, v kateri takratni akterji govorijo o manj znanih dogodkih iz javnega in tudi zasebnega življenja prvega hrvaškega predsednika, so objavili decembra lani ob 15. obletnici Tuđmanove smrti.

Deli s prijatelji