PREIZKUS

Tudi Sloveniji prodajajo slabše izdelke?

Objavljeno 28. januar 2015 16.21 | Posodobljeno 28. januar 2015 16.22 | Piše: A. L.

Za zahodni trg so izdelki načeloma boljši.

Nutella naj bi bila večinoma sestavljena iz maščob in sladkorja, zato predstavlja tveganje za zdravje, trdi mama.

Zakaj je čokoladni namaz v Sloveniji drugačnega okusa kot tisti v Nemčiji? Že več let krožijo po raznih forumih, pa tudi v medijih, informacije, da proizvajalci delajo razlike in za zahod pripravljajo drugačne, praviloma boljše izdelke kot za vzhodni trg. Slovenija naj bi se velikokrat znašla v drugem razredu, je pa tudi pri nas pri nekaterih trgovcih mogoče najti izdelke, ki sodijo v zahodni, po mnenju nekaterih boljši razred. Raziskava revije Like!, ki jo izdaja Jutarnji list, je pokazala, da so izdelki, namenjeni vzhodnemu trgu, velikokrat slabši, v njih pa je tudi manj vrhunskih sestavin. Pri ceni pravil ni: včasih so cenejši izdelki, namenjeni za vzhodni trg, včasih za zahodnega.

Gobica za pomivanje posode Vileda Glitzi

Kupili so denimo gobico za posodo Vileda Glitzi. Cena za zahodni trg je 1,27 evra za dva kosa, medtem ko na vzhodnem trgu enaka količina stane 1,67 evra. Že na prvi pogled ugotavljajo, da so gobice, ki so namenjene za zahodni trg (proizvedene v Nemčiji), manjše od tistih za vzhodni trg, prihajajo pa iz Slovenije. Razlika v sestavinah iz deklaracij ni razvidna, so pa nemške gobice na dotik in ob pranju mehkejše od slovenskih. Precejšnja je razlika tudi v delu gobice, ki je namenjena močnejšemu drgnjenju. Na slovenski je sloj močnih vlaken in mikrokristalov debel osem milimetrov, medtem ko je debelina na nemškem le dva milimetra. Slovenski sloj je prav tako mehkejši. Pri običajnem pranju razlik niso opazili, so pa jo opazili pri drgnjenju z močnejšo stranjo. Kljub tanjšemu sloju za drgnjenje, to počno bolje, na koncu pa jih je tudi lažje sprati. Imajo pa slovenske gobice drugo prednost: v primerjavi z nemškimi se pozneje obrabijo.

Gel za lase Taft DWT Looks Maxx

Preizkusili so gel za lase Taft DWT Looks Maxx. Proizvod za zahodni trg stane 3,84 evra, za vzhodnega pa 3,33 evra. Tisti, proizveden v Sloveniji, ima drugačno teksturo, je gostejši in lepljivejši, zaradi česar ga je težko sprati z rok, ugotavljajo. Nemški proizvod je redkejši, očitno ima v sebi več tekočine, kar pa se ne more ugotoviti s pogledom na deklaracijo, saj na njej niso navedeni odmerki. Poleg tega ima nemški izdelek tudi boljši vonj. Pri uporabi so ugotovili, da slovenskih gel popolnoma utrdi lase, medtem ko nemški dobro drži lase, vendar je videti (tudi na otip) bolj naravno.

Dražeji Tic Tac

Bomboni Tic Tac na zahodnem trgu stanejo 0,63 evra, na vzhodnem 0,61 evra. Ena škatlica bombonov je proizvedena na Irskem, druga v Nemčiji, obe pa v tovarnah Ferrero. Deklaracija ne kaže, da bi bile razlike v sestavinah, je pa vsem, ki so poskusili izdelek, namenjen Nemčiji, bil ta bolj všeč. Že na pogled. Poleg tega je nemški proizvod manjši, trši in ima izrazitejši okus. Irski proizvod je manjši in ima blažji okus. Aroma pomaranče se menda ne okusi toliko.

Kava Jacobs 3u1: cena za zahodni trg 2,55, za vzhodni 2,44

Tista, proizvedena na Poljskem, je pakirana v vrečki, medtem ko je nemška v škatli. Poljska vsebuje več sladkorja, 62,3 odstotka, kar je za 8,3 odstotne točke več, kot ga ima tista iz Nemčije. Poljski proizvod vsebuje več kave, 15,3 odstotka, medtem ko je je v nemškem zgolj osem odstotkov. Preizkuševalci so to nemudoma opazili.

Čokoladica Snickers

Snickers za zahodni trg stane 0,50 evra, za vzhodni 0,64 evra. Za primer so vzeli enega iz Nemčije in enega iz Poljske. Deklaracija kaže, da je razlika v količini arašidov: nemški proizvod ga vsebuje 24 odstotkov, v poljskem pa sta ga dve odstotni točki manj. Karamela vsebujeta oba enako. Preizkuševalci ugotavljajo, da je v nemškem okusiti več arašidov in tudi več sladkosti. Poljski je po njihovih ugotovitvah nekoliko trši in grenkejši, kot da bi uporabili temnejšo čokolado. Za nemški proizvod pravijo, da je svež, čokoladen, mehak, da so vse sestavine v pravem razmerju. V poljskem okusi naj ne bi bili v pravem razmerju, ni bil mehak, velika razlika pa naj bi bila vidna tudi v preseku čokoladice.

Žvečilni gumi Orbit Spearmint

Cena za tistega, ki je namenjen za vzhodni trg, je nižja. Stane namreč 0,51 evra. Cena izdelka za zahodni trg je 0,63 evra. Pri magazinu Like! so preizkusili proizvod iz Nemčije in iz Francije. Zadnji je bolj zastopan pri njih. Najprej so preizkusili tega in ugotovili, da je precej sladek, da ne osvežuje in da se težko žveči. Nemški proizvod je manj sladek in boljši za žvečenje.

Šampon Head & Shoulder Citrus Fresh proti prhljaju

Cena izdelka namenjena za zahodni trg je 3,84 evra (250 ml!), za vzhodni 2,56 evra (200 ml!). Sestavine so identične, le da na tistem iz Francije, namenjenem za vzhodni trg, piše, da vsebuje ekstrakt citrusov, uporabnik pa lahko zazna tudi aromo lubenice. Vonj je intenziven, šampon pa zelo gost. Ko se dozira na roko, se lahko obrne, pa ne bo stekel. Zaradi tega se tudi težko peni in je treba dodati več vode, da bi si oprali lase. Proizvod iz Nemčije ima manj intenziven vonj in ni toliko gost.

Nutella

Izdelek za zahodni trg stane 4,10 evra (800 gramov!), tisti, namenjen vzhodnemu, pa 2,94 evra (400 gramov). O teh dveh izdelkih je bilo že veliko debat. Sprva se je zdelo, da je poljska Nutella preizkuševalce bolj navdušila, a že v naslednjem trenutku so ugotovili, da prevladuje sladkor, ki zasenči vse druge arome. Na koncu so ugotovili, da ima nemška Nutella finejšo teksturo, rahlo noto grenkosti, vsebuje pa tudi več kakava in lešnikove kreme. Na koncu so za zmagovalca izbrali nemški proizvod.

Deli s prijatelji