DIKTATORJI

Tudi Milošević je bil mamin sinček

Objavljeno 18. maj 2012 12.23 | Posodobljeno 18. maj 2012 12.03 | Piše: Mo. S.

Hitlerja je smrt njegove mame tako prizadela, da je ni pozabil omeniti niti v svoji knjigi Mein Kampf.

Slobodan Milošević.

Če ste mislili, da so bili nekateri največji diktatorji v zgodovini močne in avtonomne osebe, se morda motite, saj obstajajo dokazi, da so bili bolj ali manj odvisni od odobravanja svojih mam, ki jih nikoli niso zares želele izpustiti iz svojih rok in so nanje vplivale tudi, ko so njihovi fantki postali odrasli moški.

Hitler brez mame v surovi svet

Nacistični voditelj Adolf Hitler je svojo mamo Klaro naravnost oboževal, poroča Jutarnji list. Ko je kot mladenič odšel v svet, ga je sicer podpirala, a ko je istega leta umrla za rakom, ga je to popolnoma strlo. V svoji knjigi Mein Kampf je zapisal, da ga je njena smrt za vedno zaznamovala, saj ga je iz nežnega maminega naročja, polnega ljubezni, vrgla v roke surovega sveta.

Tepež za dobre voditeljske sposobnosti

Tudi Stalin je bil veliki privrženec svoje mame, čeprav ga je z Josifovim očetom redno kritizirala in menda celo tepla. V nekem pogovoru jo je menda vprašal, zakaj ga je pretepala, ona pa mu je odgovorila, da brez tega ne bi postal tako dober voditelj. K temu pa je pripomnila še, da bi bilo boljše, če bi postal duhovnik ...

»Nisi sposoben za predsednika«

Robert Mugabe, zimbabvejski predsednik, še vedno rad govori o svoji mami Boni, pobožni kristjanki, ki je padla v depresijo, ko jo je mož zapustil, dva sinova pa umrla. Da je njen sin postal predsednik, ji ni bilo všeč, saj da za to ni sposoben, je takrat dejala.

Mama vplivala na genocid?

Tudi Slobodan Milošević je odraščal brez očeta, zato je na njegovo osebnost mama Stanislava še toliko bolj vplivala. Njegove ljubezni do žene Mirjane menda nikoli ni odobravala, nato pa je v depresiji leta 1974 storila samomor. Morda je prav zato nekdanji srbski in jugoslovanski predsednik živel tako, kot je. Naj spomnimo, da je bil obtožen genocida.

Odnos moških s svojo mamo je vsekakor vreden večje pozornosti, saj lahko na podlagi  tega bolje razumemo njihovo vedenje, navedeni diktatorji pa zagotovo niso edini, ki s svojo mamo niso uspeli pretrgati vezi, kar je odločilno za razvoj njihovih (zdravih) osebnosti.

Deli s prijatelji