MNOŽIČNO FINANCIRANJE

Tudi menihi gredo na Kickstarter

Objavljeno 07. april 2014 14.20 | Posodobljeno 07. april 2014 14.20 | Piše: S. I.

Frančiškani iz Rima denar za obnovo sobe, v kateri je nekaj časa prebival sv. Frančišek Asiški, zbirajo prek spletnega množičnega financiranja.

Cerkev sv. Frančiška v Rimu. Foto: Wikimedia Commons

Kdo pravi, da srednji vek in Kickstarter ne gresta skupaj? Skupina frančiškanskih menihov iz Rima se je zatekla k množičnemu financiranju prek spleta (crowdfunding), da bi zbrala denar za obnovo zaprašene cerkvene celice, ki jo je v 13. stoletju uporabljal sv. Frančišek Asiški.

Skriti zaklad

Cerkev San Francesco a Ripa v trendovski rimski četrti Trastevere je na prvi pogled le ena izmed 900, kolikor jih stoji v večnem mestu, in je še najbolj znana po kipu baročnega mojstra Giana Lorenza Berninija. Toda menihi, ki skrbijo zanjo, povedo, da se pravi zaklad skriva v njenem prvem nadstropju. Tam je namreč celica, v kateri je prebival sveti Frančišek (1182–1226), sloviti zaščitnik revežev, ki je velik navdih tudi sedanjemu papežu Frančišku.

»Potrebujemo 125.000 dolarjev (90.900 evrov, op. a.), da obnovimo sobico sv. Frančiška,« je novinarjem francoske tiskovne agencije AFP povedal brat Stefano Tamburo. Zbiranje denarja na spletni platformi Kickstarter se bo končalo 11. aprila, doslej pa so zbrali že dve tretjini sredstev, potrebnih za ureditev 17 kvadratnih metrov velike sobe.

»Le redki vedo zanjo,« je dejal brat Tamburo. Sv. Frančišek jo je uporabljal v štirih obdobjih med letoma 1209 in 1223, ko je hodil v Rim, kjer se je hotel sestati s papežem Inocencem III. Želel ga je prepričati, da potrdi njegov novi red revnih menihov. »Svetnik je spal na golih tleh, naslonjen na kamen, ki ga hranimo še dandanes,« je pojasnil Tamburo. Čeprav iz tistega časa ni nobenih zapisov, ustno izročilo potrjuje, da je sv. Frančišek res prebival v sobi, obstajajo pa tudi poznejši zapisi o tem.

Pomoč ljudi

Soba je bila v 17. stoletju preurejena v kapelico, posvečeno sv. Frančišku, in ni na ogled za javnost, v njej pa je molil zdaj že pokojni papež Janez Pavel II. Prostor je močno načel zob časa: stene so potemnele od dima številnih sveč in petrolejk, stenske slikarije so zbledele, strop pa potrebuje obsežno popravilo. Menihi, ki so sledili frančiškanski tradiciji, so se zatekli k miloščini, namesto da bi prosili za pomoč Vatikan ali Italijo.

»Med gospodarsko krizo je denar treba namenjati za socialne zadeve. Za pomoč pri obnovi celice smo zato prosili tiste, ki si to lahko privoščijo,« je zatrdil brat Tamburo. Projekt je na Kickstarterju podprlo že več kot 600 ljudi, večinoma iz ZDA. Donatorji bodo prejeli simbolična darilca, denimo majice s sloganom sv. Frančiška Pax et bonum (Mir in dobrota), lesene križce, tisti najradodarnejši pa počitnice v Rimu, kjer se bodo lahko udeležili slovesnega odprtja prenovljene celice.

Dodatna nagrada pa bi bila morda navzočnost papeža Frančiška. »Odkar je bil izvoljen, se je za celico začelo zanimati več ljudi. Upamo, da jo bo kmalu obiskal,« je še dejal brat Stefano Tamburo.

Deli s prijatelji