NA HRVAŠKEM

Tržič tudi na Hrvaškem

Objavljeno 20. avgust 2016 18.23 | Posodobljeno 20. avgust 2016 18.23 | Piše: T. H.
Ključne besede: Tržič

Mnogi so presenečeni, ko med vzponom na Osorščico na Lošinju zagledajo Tržič.

Slovenci slovimo po tem, da kamor koli pridemo, ne moremo biti prav pri miru, in mnogi domačini se nam čudijo, ko v največji vročini tečemo, kolesarimo in osvajamo vrhove. Zagotovo smo med najbolj množičnimi obiskovalci grebena Osorščica, ki z najvišjim vrhom Televrin kraljuje nad lošinjskim in creškim arhipelagom.

Na vrh vodijo različne poti, najhitrejša je iz Nerezin, za bolj izurjene pohodnike pa tista iz Čunskega. Če se začnemo povzpenjati iz Osorja skozi kamp Preko mosta, bomo na pol poti do planinskega doma zagotovo presenečeni, ko bomo odkrili, da nas pot vodi mimo Tržiča, pravzaprav Tržića. A brez skrbi, nismo na Gorenjskem, ampak v porušeni vasi, ki se je delila na dva dela, Veli in Mali Tržić, prebivalci so ju že davno zapustili.

Čeprav je ves otok Lošinj, predvsem pa bližnji Osor, zaradi svoje zgodovine v središču zanimanja arheologov in kronistov časa, pa je o lošinjskem Tržiću malo znanega. Nihče ne ve točno, kdaj in kako je nastal in zakaj so se prebivalci zatekli tako visoko v gorati del otoka. Po ostankih okoli ruševin se da le sklepati, da so se ukvarjali s kmetijstvom.

Edini bolj oprijemljiv podatek iz zgodovine tega naselja je, da se je tu proti koncu desetega stoletja rodil sveti Gavdencij, benediktinski menih, ki je bil med letoma 1018 in 1042 osorski nadškof. V Osorju je dal zgraditi samostan sv. Petra za moške in sv. Marije za ženske, a ker je bil velik domoljub in zaslužen za narodni preporod, so ga tuji plemiči, ki so takrat vladali na otoku, izgnali. Zatekel se je v votlino pod Osorščico, po letu dni pa pobegnil v samostan v Anconi.

Med bivanjem v votlini, ki je tik pod vrhom Osorščice in se po svetniku tudi imenuje, je nastala legenda, o kateri še danes vedo veliko povedati. Menda je bilo takrat, ko se je Gavdencij zatekel vanjo, tam ogromno strupenih kač. Da ga ne bi motile pri molitvi, jih je preklel, in od takrat ne na Lošinju in ne na Cresu ni kač strupenjač. V spomin nanj in njegovo duhovno moč so otočani pred nekaj leti tudi naredili duhovno-energijsko pot Po poteh svetega Gavdencija.

 

Deli s prijatelji