PREDSEDNIŠKA BITKA

Trump razkril krivca za 11. september 2001

Objavljeno 19. oktober 2015 19.46 | Posodobljeno 19. oktober 2015 19.48 | Piše: STA, S. U.

Vodilni republikanski predsedniški kandidat Donald Trump je Georgea Busha mlajšega okrivil za vojno v Iraku.

Očitajo mu, da o zunanji politiki govori, kot bi nastopal v svoji oddaji Vajenec.

NEW YORK – Vodilni republikanski predsedniški kandidat Donald Trump je nekdanjega predsednika Georgea Busha mlajšega obtožil, da je sprožil vojno v Iraku pod pretvezo, da ta razpolaga z orožjem za množično uničenje. Njegove besede so dobile dodatno težo z objavo dokumenta s strežnika Hillary Clinton, ki v zaroto vpleta Tonyja Blaira.

Nekdanji britanski premier Blair naj bi Američanom že marca 2002 – torej leto dni, preden je Bush mlajši sprožil vojno v Iraku – zatrdil, da jo bo podprl, zagotovil britansko udeležbo v njej in jo tudi pomagal »prodati« skeptični britanski javnosti.

Te informacije vsebuje pismo nekdanjega državnega sekretarja ZDA Colina Powella, ki je v začetku leta 2003 v Varnostnem svetu ZN svet prepričeval o obstoju orožja za množično uničevanje v Iraku, kasneje pa se opravičil, da so mu obveščevalci podtaknili slabe informacije.

Powellovo pismo je prišlo na dan zaradi preiskave terorističnega napada na konzulat ZDA v Bengaziju leta 2012, ki se je razširila na preiskavo uporabe zasebnega strežnika elektronske pošte nekdanje državne sekretarke ZDA Clintonove. Med 30.000 elektronskimi sporočili Clintonove, ki jo preiskuje FBI, je tudi to pismo.

Powellovo pismo potrjuje trditve nasprotnikov vojne, da je Busheva administracije takoj po 11. septembru 2001 začela razmišljati, kako to izkoristiti za napad na Irak.

Bushevi zagovorniki, na čelu z njegovim bratom Jebom Bushem, ki s Trumpom bije boj za osvojitev republikanske predsedniške nominacije, pa vztrajajo, da se je vojna začela zaradi grožnje tedanjega iraškega diktatorja Sadama Huseina.

Trump je v petek namignil, da je George Bush mlajši kriv za napade 11. septembra 2001, ker jih ni preprečil. Kampanja Jeba Busha se je odzvala s kritičnim oglasom, da se Trump zunanje politike uči od televizijskih voditeljev, nekdanji guverner Floride pa ga je napadel še v nedeljo na CNN.

Kot da bi nastopal v svoji oddaji Vajenec ...

Dejal je, da Trump o zunanji politiki govori, kot bi nastopal v svoji oddaji Vajenec. Obenem predlaga, naj ZDA dovolijo Islamski državi (IS), da porazi sirskega predsednika Bašarja al Asada, in naj Rusija uniči IS. »Trump možnosti prevzema položaja predsednika ZDA ne jemlje zelo resno in se obnaša kot igralec v vlogi kandidata,« je dejal Bush ter posvaril, da bi tak človek lahko dobil nadzor nad ameriškimi zalogami jedrskega orožja.

Trump se je nemudoma odzval prek twitterja z vprašanjem, zakaj je George Bush mlajši napadel Irak, kjer ni bilo orožja za množično uničevanje. Namignil je, da je Bush kriv za vse, kar se dogaja na Bližnjem vzhodu.

Trump je kasneje na televiziji Fox dejal, da se 11. september ne bi zgodil, če bi bil on predsednik. To pa zato, ker njegova imigracijska politika teroristom ne bi dovolila vstopa v ZDA.

Deli s prijatelji