NA HITRO

Trump prek twitterja zamenjal šefa svojega kabineta

Objavljeno 29. julij 2017 12.28 | Posodobljeno 29. julij 2017 12.30 | Piše: STA, Mo. S.

Na njegov položaj je nastavil dosedanjega ministra za domovinsko varnost, upokojenega generala Johna Kellyja.

WASHINGTON – Ameriški predsednik Donald Trump se je v petek kar prek twitterja znebil svojega šefa kabineta Reinca Priebusa in na njegov položaj nastavil dosedanjega ministra za domovinsko varnost, upokojenega generala Johna Kellyja, ki bi naj vnesel nekaj več reda v eno najbolj kaotičnih Belih hiš ameriške zgodovine.

Trump je najprej tvitnil, da z veseljem obvešča o imenovanju Kellyja na položaj šefa svojega kabineta, tiskovna predstavnica Bele hiše Sarah Huckabee Sanders pa je prenesla predsednikovo sporočilo, da gre za enega resničnih zvezdnikov vlade, ki je pomagal zapečatiti mejo in zmanjšati nezakonito priseljevanje v ZDA za 70 odstotkov.

»Vsa administracija ga ima rada in z njim se ne more nihče primerjati,« se glasi Trumpovo sporočilo, ki dodaja, da Kelly začne v ponedeljek zjutraj. Trump se obenem zahvaljuje Priebusu za služenje. Skupaj naj bi veliko dosegla. »Priebus je bil zvest v svoji predanosti predsedniku. Ta se mu zahvaljuje za veliko služenje državi in pravi, da bo vedno ostal član Trumpove ekipe,« je sporočila Sandersova.

Priebus pa je sporočil, da mu je bilo v čast služiti predsedniku in državi. Trumpu se je zahvalil za priložnost in zagotovil, da bo še naprej trden podpornik predsednikove agende in politik. »Ne morem si zamisliti boljšega naslednika, kot je general John Kelly, in mu želim božjega blagoslova ter veliko uspeha,« je sporočil nekdanji šef republikanske stranke.

Kaj je v ozadju?

Sandersova v kratkem pogovoru z novinarji ni imela odgovora vprašanje, ali je šlo za Trumpovo ali Priebusovo odločitev, vedela pa je, da dogodek ni posledica žalitev novega direktorja komunikacij Bele hiše Anthonyja Scaramuccija, ki je Priebusa napadel kot paranoika, ki nepooblaščeno spušča informacije v medije. Scaramuccijev prihod v Belo hišo je povzročil odstop tiskovnega predstavnika Bele hiše Seana Spicerja in takojšnje spore s Priebusom, ki je bil v Beli hiši kot neke vrste republikanski strankarski nadzornik, da predsednik ne bi prepogosto ubiral svojih poti. Trump pa ga je – upravičeno ali ne – krivil za nered, zmešnjavo in uhajanje informacij v javnost, vendar je Priebus vztrajal.

Imel je izjemno težko nalogo, saj v nasprotju s svojimi predhodniki pri drugih predsednikih ni imel pravega dostopa do Trumpovih velikokrat impulzivnih odločitev niti vpliva nanje. Šefi kabinetov Bele hiše so bili običajno tisti, prek katerih se je prihajalo do predsednika in so vsaj večinoma ves čas vedeli, kaj predsednik dela oziroma o čem razmišlja. Tokrat pač ne.

Deli s prijatelji