NA DOPUST

Tropi v odsluženi vojašnici

Objavljeno 25. februar 2013 21.31 | Posodobljeno 25. februar 2013 21.31 | Piše: A. P.

Peščene plaže, palme in kanarčki v Nemčiji pričarajo tropsko otočje sredi zime v največjem hangarju na svetu.

Plaža – kaj bi rinili v oddaljene trope ...

Ob bežnem pogledu fotografij iz letovišča Tropsko otočje, ki je svoja vrata odprlo leta 2004, nas pogreje pri srcu. Peščene plaže, čista modra voda in palme, kaj bolj eksotičnega bi si težko predstavljali. Ta občutek se še utrdi, ko naletimo na čisto pravega flaminga. A videz vara, saj smo v resnici v odsluženi sovjetski vojašnici v nemškem Krausnicku.

Skoraj milijon na leto

Umetni tropski otok je v gromozanskem hangarju, v katerem so zloglasne letalske sile takratnega vzhodnega bloka skladiščile svoja mogočna letala, ki so na velike razdalje prenašala težke tovore. S padcem železne zavese so prostori te kolosalne stavbe, v katero bi brez težav lahko namestili Kip svobode, našli povsem nov namen. Poslovna spretnost je nekdaj sivo stavbo, ki je bila uslužbenka industrije smrti, obdarila s tropsko estetiko, tobogani, laguno in čisto pravim pustolovskim parkom. Obiskovalci se lahko razvajajo v številnih restavracijah, si ogledujejo nastope najrazličnejših umetnikov ali se sproščajo v savni. Na voljo so jim različni počitniški paketi, od osnovnih do najrazkošnejših. Med drugim si lahko najamejo šotore za na plažo ali manjše bungalove. Za pravo vzdušje skrbijo tudi prosto leteči kanarčki. Dejavnosti v kompleksu, ki ga upravlja 500 zaposlenih, nikakor ne bo zmanjkalo. Najbolj zanimivo pa je, da se lahko predajamo tropskim užitkom, medtem ko je okolica hangarja zasnežena in jo grizejo zimske temperature.

V hangar bi lahko spravili sloviti Kip svobode

Po nekaterih ocenah je Tropsko otočje v največji samostoječi hali na svetu. Sprejme lahko 6000 obiskovalcev, zgolj v prvem letu obratovanja jo je obiskalo skoraj milijon ljudi. To pomeni, da se vsak dan vanjo zgrne na tisoče ljudi, za katere skrbi na stotine uslužbencev. Hangar je dolg 360 metrov, širok 210 metrov in visok neverjetnih 107 metrov.

Deli s prijatelji