NESREČA

Trčili sta Ryanairovi letali

Objavljeno 08. oktober 2014 23.57 | Posodobljeno 08. oktober 2014 23.58 | Piše: U. S.

V jutranji nesreči ni bil nihče ranjen, preiskava že poteka.

Fotografija je simbolična

Letalo družbe Ryanair je ostalo brez vrha krila: zaletelo se je ob drugo letalo iste letalske družbe, ko sta se obe peljali proti vzletni stezi. Boeinga 737, ki sta bila namenjena v Edinburgh oziroma Bruslej, sta trčila včeraj zjutraj na letališču v Dublinu, bilo je zgodaj zjutraj, ko je bil še vedno mrak.

Potniki so v grozi opazovali, kako se letali bližata drug drugemu, pozneje, ko so si dovolj opomogli, so nekateri celo fotografirali in tako svetu pokazali krilo z odbitim vrhom. Ta je ostal zapičen v zadnjem krilu drugega letala, v katerega je trčil.

Takoj so poklicali gasilce, letala pa so začasno prizemljili. V incidentu nihče ni bil ranjen. Potnica Andrea Cunningham je bila na poti v Edinburgh, ko se je zgodilo: »Mislila sem, da gre letalo malce prehitro,« je povedala in dodala: »Začutili smo trzaj, poteg in potem smo se ustavili. Na letalu smo bili kako uro, morda malce manj.«

Dublinsko letališče je potem spet začelo normalno delovati, so sporočili in pristavili, da bo morda kakšno letalo imelo malo zamude. Irska preiskovalna enota letalskih nesreč bo opravila preiskavo incidenta, družba Ryanair pa je sporočila: »Dvoje naših letal se je počasi premikalo proti vzletni stezi na dublinskem letališču. Krilo enega je oplazilo rep drugega letala. Obe sta bili med dogodkom pod nadzorom zračnih kontrolorjev dublinskega letališča in se ravnali v skladu z njihovimi navodili. Trk ni prizadel potnikov na krovu. Ryanair je že v stiku s preiskovalci, poleti na dublinskem letališču potekajo kot navadno.« Sporočili so še, da so potnike premestili na druga letala in se vsem opravičili za nevšečnosti. 

Deli s prijatelji