TAJNE SLUŽBE NA PIKI

Tožilstvo v preiskavo prisluškovanja premierki

Objavljeno 04. junij 2014 16.41 | Posodobljeno 04. junij 2014 16.41 | Piše: STA, K. K.

Predsedujoča odboru za pravosodje v nemškem parlamentu Renate Künast je povedala, da od Rangeja pričakuje tudi razjasnitev dogajanja znotraj nemškega tožilstva.

BERLIN – Nemški generalni tožilec Harald Range je danes odredil uradno preiskavo domnev, da so tajne službe nadzorovale mobilni telefon kanclerke Angele Merkel. Da je Merklovi prisluškovala ameriška agencija za nacionalno varnost (NSA), je pred časom razkril njen nekdanji analitik Edward Snowden, to pa je razburkalo odnose med Nemčijo in ZDA. Nemški generalni tožilec je preiskavo domnevnega prisluškovanja (kanclerkinemu telefonu naj bi poleg NSA prisluškovale tudi druge tajne službe) napovedal v odboru za pravosodje bundestaga, nato pa tudi pred novinarji.

Sum vohunjenja

Je pa hkrati dejal, da ne bo sprožil preiskave o vohunjenju komunikacijam milijonov Nemcem, kar prav tako izhaja iz od Snowdna razkritih tajnih dokumentov. Bo pa to storil, če bodo med preiskavo prisluškovanja mobilnika Merklove na plan prišle nove ugotovitve.

Preliminarno preiskavo prisluškovanja Merklovi je Range odredil na podlagi suma vohunjenja in delovanja agentov, uperjena pa bo proti neimenovanim osebam. Med drugim naj bi jo začeli z zaslišanjem prič. Pred njeno uvedbo je nemško tožilstvo izvedlo niz predhodnih poizvedb, po poročanju medijev pa naj bi se osredotočilo na neznane pripadnike ameriških tajnih služb. Za razjasnitev nadzorovanja podatkov od NSA in drugih tajnih služb si hkrati prizadeva tudi preiskovalna komisija bundestaga.

Razjasnitev dogajanja znotraj tožilstva

Predsedujoča odboru za pravosodje v nemškem parlamentu Renate Künast je za nemško tiskovno agencijo dpa povedala, da od Rangeja pričakuje tudi razjasnitev dogajanja znotraj nemškega tožilstva. Časnik Süddeutsche Zeitung je namreč poročal, da naj bi zaradi preiskave prišlo do menjave kadrov.

Isti časnik je pred tednom dni skupaj z nekaterimi drugimi nemškimi mediji poročal tudi, da se namerava Range preiskavi odpovedati, ker naj ne bi imel dovolj obremenilnega gradiva, zaradi česar je bilo tožilstvo tarča kritik. Kljub pomislekom v tožilstvu naj bi si po poročanju medijev Range zaradi pritiskov javnosti nato premislil. Po poročanju časnika Bild naj bi obstajalo dovolj namigov, ki kažejo, da so ameriške tajne službe rekrutirale aktivne sodelavce za prisluškovanje kanclerkinemu mobilniku.

Vlada v podporo šefici

Kot še poroča dpa, je nemška vlada nakazala podporo preiskavi prisluškovanja Merklovi. Podpore naj bi bilo tožilstvo med drugim deležno pri zaprosilih za pravno pomoč pri ameriških službah – tudi z diplomatskim pritiskom na ZDA.

Uvedba preiskave bi lahko po poročanju francoske tiskovne agencije AFP znova poslabšala odnose med Washingtonom in Berlinom, ki sta jih Merklova in ameriški predsednik Barack Obama po izbruhu afere komaj za silo pokrpala. Nemci so glede nadzorovanja zaradi ravnanja tajne policije Stasi v nekdanji Vzhodni Nemčiji še posebej občutljivi.
 

Deli s prijatelji