ZMANJŠEVANJE EMISIJ

Tožijo vlado, ker jih ne zaščiti pred podnebnimi spremembami

Objavljeno 15. april 2015 10.20 | Posodobljeno 15. april 2015 10.20 | Piše: STA, T. L.

S tožbo želijo oblasti prisiliti k hitrejšemu zmanjševanju toplogrednih emisij.

HAAG – Okoljski aktivisti na Nizozemskem tožijo vlado, ker svojih državljanov ni zaščitila pred podnebnimi spremembami. Skupinsko tožbo je vložilo skoraj 900 Nizozemcev, katerih cilj je oblasti prisiliti k hitrejšemu zmanjševanju toplogrednih emisij, poroča britanski BBC. Prva obravnava je potekala danes v Haagu.

Kot piše BBC, je to prvi primer v Evropi, da skuša skupina državljanov svojo državo prisiliti, da prevzame odgovornost za nezadostno ukrepanje v boju proti globalnemu segrevanju.

Šlo naj bi obenem za prvi primer na svetu, da kot pravno podlago za zaščito ljudi pred podnebnimi spremembami navajajo človekove pravice. Aktivisti sodišče pozivajo, naj nizozemski vladi naloži vsaj 40-odstotno zmanjšanje toplogrednih emisij do leta 2020 v primerjavi z letom 1990.

Terjajo tudi priznanje, da bo globalno segrevanje ozračja za več kot dve stopinji Celzija vodilo v kršitev temeljnih človekovih pravic po vsem svetu.

EU se je zavezala k zmanjšanju izpustov ogljikovega dioksida za 40 odstotkov do leta 2030, medtem ko ZDA obljubljajo 26- do 28-odstotno zmanjšanje do leta 2025. Analitiki svarijo, da te zaveze, dane pred ključno decembrsko podnebno konferenco v Parizu, niso dovolj, da bi ustavile rast globalnih temperatur na mednarodno dogovorjeno mejo dveh stopinj Celzija.

Skeptiki po drugi strani menijo, da je grožnja glede globalnega segrevanja močno pretirana. In kot piše BBC, poznavalci niso prepričani, ali bo nizozemsko sodišče sposobno in pripravljeno razsojati v zadevi, ki je še vedno predmet znanstvene razprave.

Deli s prijatelji