DAVČNA

‘Tožibabam‘ nagrada

Objavljeno 26. julij 2012 17.46 | Posodobljeno 26. julij 2012 17.46 | Piše: D. P.

Za vsak najden lažni račun bo državljanu izplačano 66 evrov.

Blagajne so na udaru roparjev

ZAGREB – Hrvaška se bo z novim letom odločno spoprijela s sivo ekonomijo oziroma izdajanjem in neizdajanjem računov. Pri tem jim bodo v veliko pomoč kar državljanke in državljani.

Nagrada za nepravilnost

Pozvani bodo, da za vsako storitev vzamejo račun. Verodostojnost računa bo mogoče preveriti s kratkim SMS. Če bo račun lažen in ga bo državljan poslal na za to pristojno službo, bo še nagrajen. 500 kun oz. dobrih 66 evrov bo znašala nagrada, izplačala pa mu jo bo davčna uprava.

Hrvaški ekonomisti ocenjujejo, da sivi ekonomija obsega okoli 15 odstotkov plačilnega prometa, največji del pa odpade na gotovinsko plačevanje.

Povrh vsega bodo po novem vse blagajne povezane na programsko opremo davčne uprave. Na osnovi tega bodo vsi računi evidentirani pri 'dacarjih'.

Slovenija obstala

Podoben sistem je bil pripravljen tudi v Sloveniji, a se je projekt ustavil. Skrb vzbujajoče je, da se na tem področju ne zgodi nič, siva ekonomija pa cveti.

»Davčne blagajne ne odpravljajo problema neizdajanja računov. V državah, kjer imajo davčne blagajne, tudi po njihovi uvedbi ugotavljajo, da uporabljajo zavezanci še naprej blagajne, ki ne delujejo v skladu s tehničnimi zahtevami za davčne blagajne, in prek njih zaračunavajo tisti del prometa, za katerega želijo, da bi ostal prikrit. Prav tako ugotavljajo, da zavezanci kljub davčnim blagajnam računov ne izdajajo. Podatki o neprijavljenem prometu tako ostajajo davčnim organom še vedno prikriti in jih morajo pridobiti na terenu s klasičnim inšpekcijskim nadzorom,« pa v uradnem odzivu pravi ministrstvo za finance.

Pač ne bodo izdali računov

Na napovedane davčne blagajne na Hrvaškem so se odzvali tudi v slovenski obrtni zbornici (OZS). »Trditev hrvaškega finančnega ministra Slavka Linića, da bi Hrvaška na ta način znižala tudi raven sive ekonomije in vzpostavila še večjo konkurenco na trgu, je zmotna. Če potrošnik lahko kupi produkt ali storitev po ugodnejši ceni brez računa, bo to v večini primerov tudi izkoristil. Zato ta ukrep o nadzoru plačilnega prometa z gotovino ne bo prinesel vidnejših rezultatov,« je prepričan Pavel Sedovnik, namestnik generalnega sekretarja OZS.

Opozarjajo, da so ministrstvu za finance že leta 2010 predlagali ukrep, temelječ na geslu »vsak račun šteje«, ki je predvideval, da bi vsak potrošnik shranjeval račune. V zbornici so namreč prepričani, da je pravo orodje proti sivi ekonomiji to, da državljani za vsako blago in storitev zahtevajo račun, država pa jih mora potem nagraditi tako, da vsak račun odšteje od njihove dohodninske osnove.

Državljani morajo imeti korist

»Potrošnike je za jemanje oziroma hranjenje računov treba motivirati, kar lahko dosežemo s tem, da jim shranjevanje računov prinese konkretno korist. Zato je OZS že takrat predlagal nov način obdavčitve z dohodnino, ki bi obdavčeval le tisti del prejemkov fizičnih oseb, ki ga te v posameznem davčnem letu ne bi porabile oziroma izdatkov ne bi izkazale z računi, izdanimi v Sloveniji,« pojasnjuje Sedovnik. Na ta način bi državljane – davčne zavezance – usmerili v legalno ekonomijo. Tak ukrep bi po mnenju OZS privedel do povečanja davčnih prihodkov iz dela, socialnih prispevkov, davkov na potrošnjo in kapitalskih davkov. Poleg tega pa bi ukrep sprožil tudi nastajanje novih podjetij (prehod iz sive ekonomije v legalno ekonomijo) in povečanje števila zaposlenih, kar je v teh kriznih časih nujno potrebno, so še zapisali v sporočilu za javnost.

Deli s prijatelji