NEVARNO

Toyota zaradi zračnih blazin vpoklicala 57 tisoč vozil

Objavljeno 27. november 2014 16.37 | Posodobljeno 27. november 2014 16.37 | Piše: STA, P. Pa.

Zaradi težav s Takatinimi zračnimi blazinami je do zdaj deset svetovnih proizvajalcev, med njimi Toyota, Honda, BMW, Ford in General Motors, vpoklicalo skoraj 16 milijonov vozil.

TOKIO – Japonski avtomobilski proizvajalec Toyota je napovedal dodatne vpoklice vozil zaradi težav z zračnimi blazinami japonskega proizvajalca avtomobilskih delov Takata. Toyota bo vpoklicala 57.000 vozil, njena hčerinska družba Daihatsu pa 27.500 vozil, je poročala francoska tiskovna agencija AFP.

Toyota bo vpoklicala 40.000 vozil na Japonskem in 17.000 v tujini, medtem ko bo vseh 27.500 Daihatsujevih vozil vpoklicanih na Japonskem.

Toyotini vpoklici se tokrat nanašajo na zračne blazine na voznikovi strani, medtem ko so se prejšnji vpoklici na blazine na sovoznikovi strani. Daihatsu je zdaj prvič vpoklical vozila zaradi Takatinih zračnih blazin.

Zaradi težav s Takatinimi zračnimi blazinami je do zdaj deset svetovnih proizvajalcev, med njimi Toyota, Honda, BMW, Ford in General Motors, vpoklicalo skoraj 16 milijonov vozil. Pri zračnih blazinah tega japonskega proizvajalca namreč obstaja nevarnost, da jih raznese, ob čemer se razletijo kovinski delci. S temi napakami naj bi bilo povezanih vsaj pet smrtnih žrtev v ZDA in Maleziji.

Takata se sooča z obtožbami, da je več let vedela za napake pri zračnih blazinah. Ameriške oblasti so sredi meseca začele kriminalistično preiskavo, ameriška agencija za varnost prometa pa je v sredo podjetje pozvala, naj razširi vpoklice vozil zaradi blazin, sicer mu grozi do 35 milijonov dolarjev globe, je poročala AFP.

Deli s prijatelji