POTOP

Torpedirana ladja je nosila zaklad

Objavljeno 25. april 2015 19.33 | Posodobljeno 25. april 2015 19.33 | Piše: E. B.
Ključne besede: parnik potop

Srebrnike s potopljenega britanskega parnika so našli že pred dvema letoma. City of Cairo so 1942. potopili nacisti, preživeli so se poskušali rešiti s šestimi čolni.

Britanski raziskovalci so že pred dvema letoma odkrili izgubljeni zaklad na potopljenem parniku v lasti britanskega finančnega ministrstva, ki je potnike, vojaške zaloge in srebrnike za nakup drage opreme leta 1942 prevažal iz Indije, mimo Južne Afrike in Brazilije v Anglijo, novico pa so, kot je veleval dogovor, naznanili pred dnevi.

Bilo je sredi vihre druge svetovne vojne, ko je ladjo City of Cairo opazila nacistična podmornica in plovilo brez spremstva torpedirala. Skoraj 800 kilometrov južno od Sv. Helene v južnem Atlantskem oceanu se je City of Cairo potopil in pristal na globini 5150 metrov, brodolomci pa so se poskušali rešiti s šestimi čolni. Ko je poveljnik podmornice Karl-Friedrich Merten spoznal, da ne prevažajo političnih zapornikov, jim je zaupal smer do najbližjega kopna, potem pa se od njih poslovil: »Lahko noč, oprostite, ker sem vas potopil!«

Reševalni čolni so se prve dni držali skupaj, sčasoma pa so se razšli: štiri je po 13 dneh rešila britanska tovorna ladja Clan Alpine, petega so na morju Nemci odkrili po 36 dneh, šestega pa Brazilci po 51. Preživeli so imeli različno usodo, nekateri so zaradi bolezni ali onemoglosti umrli na kopnem, za tiste na nemški ladji pa je sledila prava vojna. Potopila jih je britanska ladja, tako da so se znova znašli v reševalnih čolnih, ki jih je rešila nemška podmornica, to pa je nazadnje uničil britanski bombnik.

Od skupno 311 potnikov na City of Cairo so umrli 104, britanske oblasti pa so vse od takrat, sedem desetletij, obupano iskale razbitino parnika, na katerem se je skrival zaklad. Britansko finančno ministrstvo se je od srebrnikov uradno poslovilo že kmalu po vojni, a leta 2011 jih je presenetil raziskovalec in znanstvenik John Kingsford, ki je z najsodobnejšim robotom zaznal ostanke ladje in srebrnike. Po dveh letih se je potapljačem uspelo prebiti do dragocenosti, ki so 71 let ležale na globini več kot 5000 metrov, so zdaj sporočili Otočani. Sto ton denarja, srebrnih rupij, so stopili in prodali, delež skupne vrednosti 47 milijonov evrov pa je pristojno britansko ministrstvo odstopilo organizaciji Deep Ocean Search. 

Deli s prijatelji