RELIKVIJA

Torinski prt ni poneverba

Objavljeno 30. marec 2013 18.02 | Posodobljeno 30. marec 2013 18.03 | Piše: U. S.
Ključne besede: torinski prt

Platno, v katero je bil zavit pokojni Jezus, bodo v živo pokazali na televiziji.

Torinski prt: srednjeveška poneverba ali original? (foto: Reuters).

PADOVA – Torinski prt ni srednjeveška poneverba, marveč prav zares platno, v katero naj bi bilo ovito truplo Jezusa Kristusa. Gostota tkanine je namreč podobna tistim, ki so jih uporabljali pri pokopih v obdobju Jezusa pred 2000 leti, kažejo izsledki nove raziskave. Znanstveniki se že stoletja prepirajo o avtentičnosti tkanine, ki velja za eno od ikon katoliške vere in ga hranijo v trezorju torinske katedrale. Torinski prt je dolg pet metrov, na njem je viden obris visokega človeka z daljšimi lasmi in brado, vidni so tudi krvavi madeži na tistih delih, kjer bi bila zapestja, bok in stopala, kar ustreza ranam, ki jih je Jezus dobil med križanjem.

Različni testi

Izsledki nove študije so opisani v knjigi Misterij prta, ki so jo objavili ravno na veliki petek, v soboto, dan pred veliko nočjo, pa bo italijanska televizija kontroverzno tkanino posnela in predvajala v živo: prvič v 40 letih! Avtorja raziskave in knjige profesor Giulio Fanti, strokovnjak s padovske univerze, in novinar Saverio Gaeta sta proučevala niti torinskega prta in jih primerjala z nitmi iz tretjega stoletja pred našim štetjem pa vse do moderne dobe, saj sta hotela ugotoviti, ali gre zares za srednjeveško poneverbo: test iz leta 1988 je tkanino postavil v srednji vek, med leti 1260 in 1390. Fanti in Gaeta pravita, da ta statični test ni zanesljiv. Pomagala sta si s tremi novimi testi, dvema kemijskima in mehanskim. Prva dva sta opravila ob pomoči infrardečih žarkov, tretjega s spektroskopijo, ki jo pogosto uporabljajo forenziki. In rezultati: nit je iz obdobja med letom 280 pred Kristusom do leta 220 našega štetja, torej gre za časovni okvir, skladen s časom Jezusovega življenja.

Še preden se je umaknil, je zdaj nekdanji papež Benedikt XVI. odobril javno prikazovanje torinskega prta, gre za njegovo zadnje darilo milijonom katoličanov. In čeprav bodo prt zdaj javno prikazali v posebni oddaji, ki bo trajala 90 minut, bo minilo precej let, ko se bo to vnovič zgodilo: leta 2025. Zadnjič so torinski prt po TV prikazali leta 1973, kar je tedaj ukazal papež Pavel VI.

Deli s prijatelji