SKRB VZBUJAJOČE

Toplogrednih plinov vse več, prihaja zastrašujoče zakisanje oceanov

Objavljeno 14. september 2014 23.11 | Posodobljeno 14. september 2014 23.09 | Piše: Mo. S.

Plini v oceanih imajo dolgoročne posledice, svari WMO, ogljikov dioksid pa povečuje kislost vode, kar seveda spreminja morske ekosisteme.

Iz Svetovne meteorološke organizacije (WMO) prihajajo skrb vzbujajoči podatki. Koncentracije ogljikovega dioksida, metana in dušikovega oksida v ozračju so lani dosegle rekord, oceani, ki emisije absorbirajo, pa so bolj kisli kot sploh kdaj.

»Brez dvoma vemo, da se podnebje spreminja, vreme pa postaja vse ekstremnejše zaradi delovanja človeka,« je pojasnil Michael Jarraud, prvi mož WMO, ki je danes objavil novo poročilo o učinkih tople grede. Po njegovem mnenju se bo trend obrnil le v primeru zmanjšanja količine emisije CO2 in preostalih toplogrednih plinov. »Čas pa teče,« je še posvaril.

Iz poročila je razvidno, da je koncentracija CO2 v ozračju, ki je glavni krivec za globalno segrevanje, lani narasla na 396 delcev na milijon (ppm), kar je 142 odstotkov več kot leta 1750. Porast koncentracije ogljikovega dioksida za 2,9 ppm med letoma 2012 in 2013 pomeni najvišji porast v zadnjih 30 letih.

Zakisanje, ki ga ne želimo občutiti

Četrtino emisij toplogrednih plinov absorbirajo oceani, četrtino pa vsa preostala biosfera, s čimer se raven toplogrednih plinov v ozračju sicer zmanjšuje, a ogljikov dioksid se v zraku zadrži tudi 100 let, v oceanih pa še dlje. Plini v oceanih imajo dolgoročne posledice, svari WMO, ogljikov dioksid pa povečuje kislost vode, kar seveda spreminja morske ekosisteme.

Oceani vsak dan absorbirajo štiri kilograme ogljikovega dioksida po človeku. Velika koncentracija ogljikovega dioksida v oceanih bo povzročila njihovo globalno segrevanje in nadaljnje zakisanje.

Deli s prijatelji