POPOTNIK

Tokrat pešači s psom

Objavljeno 12. november 2012 22.20 | Posodobljeno 12. november 2012 22.21 | Piše: A. SA.

Dobrih 1600 kilometrov pešačenja je za dobrotnika skorajda mačji kašelj.

Tom Fremantle na dobrodelnem pohodu s psom Panchem (foto: Reuters).

Pisatelj, pustolovec, svetovni popotnik in dobrodelnež angleškega rodu Tom Fremantle je minuli konec tedna vzel pot pod noge, in to vnovič s plemenitim ciljem: zbrati denar v človekoljubne namene. Tokrat mu na 1609 kilometrov dolgi poti od mehiškega mesta Ciudad Juarez do Tijuane na kalifornijskem polotoku Baja družbo dela njegov najboljši štirinožni prijatelj, pes Pancho.

Opozarja na stiske ljudi, ki so v težavah zaradi nezakonitega prečkanja meje Mehika-ZDA

S pešačenjem poskuša pozornost svetovne javnosti usmeriti k ljudem, ki zaradi številnih razlogov, najpogosteje pa s trebuhom za kruhom oziroma v upanju na boljše življenje, nezakonito prečkajo mejo med Mehiko in ZDA. Denar, ki ga bo zbral s pohodom, bo namenil človekoljubnim organizacijam za reševanje stisk in težav nezakonitih priseljencev. Potovanje je zgovorno poimenoval Šest nog, dve državi, dve meji.

Omagal ne bo

Da bi na poti omagal, se menda ni bati, kajti Tom ima za seboj že kopico podobnih podvigov. Med drugim je prekolesaril 20.116 kilometrov iz rodne Anglije v Avstralijo, v kanuju drevaku pa je bil kos 4000 kilometrom glavne reke v zahodni Afriki, Nigra. Še največ pozornosti je pritegnil, ko je šel po stopinjah prednika, Arthurja Jamesa Lyona Fremantla, ki je leta 1863 potoval od Teksasa do New Yorka. Tudi Tom je tisto pot opravil z mulo, ki je na hrbtu prenašala njegovo prtljago.

O tem, kaj se mu zgodi na poti, navadno piše članke in knjige, pot po Nigru je opisal v The Road to Timbuktu (Pot do Timbuktuja), potovanje z mulo pa v delu The Moonshine Mule (Z mesečino obsijana mula). Del zaslužka od prodaje objavljenega navadno nameni človekoljubnim organizacijam. Do zdaj je v njihove blagajne prispeval že okoli 118.000 evrov.

Deli s prijatelji