KAJ SO RADI JEDLI?

Titu je bila najljubša svinjska mast, Hitlerju zelenjava

Objavljeno 06. december 2014 21.57 | Posodobljeno 06. december 2014 21.57 | Piše: P. Pa.

Nenavadne prehranjevalne navade diktatorjev 20. stoletja.

Tito je menil, da bo najbolje uničiti dokumente o padcu vesoljske ladje na Otočec pri Novem mestu

Hrana lahko močno vpliva na razpoloženje, na črevesje in celo na pogled na svet, sta prepričani Victoria Clark in Melissa Scott, avtorici knjige Dictators' Dinners: A Bad Taste Guide to Entertaining Tyrants (Večerje diktatorjev: vodnik slabih okusov zabavljaških tiranov).

Avtorici knjige sta vzeli pod drobnogled diktatorje 20. stoletja in ugotovili, da zlo, ki so ga povzročali, ni bilo povezano izključno s hrano, ki so jo uživali, so se pa pojavili neki vzorci.

Kim Il Sung je zahteval, da so bila vsa riževa zrna, ki jih je zaužil, posebej izbrana. Ustanovil je tudi inštitut, čigar namen je bil preučiti načine, kako podaljšati njegovo življenje.

Komunistični voditelj Romunije Nicolae Ceausescu je voditelje drugih držav spravljal ob živce s tem, ko je na obiske s seboj vedno vozil svojo hrano. Tito naj bi se zgražal nad tem, ko je vztrajal pri pitju sokov iz surove zelenjave po slamici, da bi se izognil vsem trdim delcem. Tito naj bi sicer najbolj užival ob topli svinjski masti, Ceauseschu pa si je moči povrnil s piščančjo juho, v kateri so skuhali celega piščanca, vključno z nogami in s kljunom.

Portugalec Antonio Salazar je oboževal sardine, saj so ga spominjale na otroštvo in mladost.

Adolf Hitler je bil vegetarijanec, k temu naj bi pripomogli tudi kronični vetrovi, s katerimi se je boril. Zaradi teh težav naj bi mazaču Theodoru Morrellu celo dovolil, da mu je dal kar 28 različnih zdravil, eno izmed teh je bilo narejeno iz iztrebkov.

Tito naj ne bi bil pravi pivec. Dolge zdravice naj bi dohajal le tako, da je vmes večkrat bruhal – in to kar v rokav svoje jakne.


 

Deli s prijatelji