ZAPUŠČINA

Titovi sefi odprti

Objavljeno 11. april 2013 18.01 | Posodobljeno 11. april 2013 17.25 | Piše: STA, M. U.

Javnost naj bi za vsebino sefov izvedela po primerjavi popisov imetja nekdanjega predsednika SFRJ.

Josip Broz Tito. Foto: Igor Modic/Delo

BEOGRAD – V Srbiji so ob prisotnosti tričlanskega državnega zastopstva po pooblastilih srbskega predsednika Tomislava Nikolića odprli sefe srbske narodne banke, v katere je takratno predsedstvo bivše SFRJ pred tremi desetletji shranilo stvari Josipa Broza Tita. To so storili po Titovi smrti, vsebina sefov pa tudi po odprtju ostaja neznana.

Več kot 30 let se ni vedelo, kaj je v sefih

Kot so poročale srbske Večernje novosti, je bil na čelu zastopstva, ki je v sredo odprlo sefe, Nikolićev svetovalec Oliver Antić. Več kot 30 let se ni vedelo, kaj je v sefih, ali gre samo za Titove osebne stvari ali tudi imetje, ki bi lahko pripadalo državi. Javnost naj bi za vsebino sefov izvedela šele, ko bodo primerjali dostopne popise in ponovno naredili zapisnik.

Enajst vreč Titove lastnine

Sefe so odprli na pobudo beograjskega sodišča, na katerem poteka zapuščinska razprava članov Titove družine. Ob odprtju sicer ni bilo ne predstavnikov sodišče in ne odvetnikov Brozovih sorodnikov in dedičev. V uradu srbskega predsednika so v zvezi s tem povedali, da za to ni bilo nobenih zakonskih pogojev. V trezorju bi moralo biti po predvidevanjih odvetnikov družine Broz 11 vreč, v njih pa vse, kar so našli po Titovi smrti v maršalovi vili v Užiški 15 na Dedinju, med drugim šest zadnjih Titovih plač, avtorski honorarji za knjige, nekaj zlata in nakit.

Deli s prijatelji