PRODAJA

Titova puška namesto 
divjega petelina

Objavljeno 04. marec 2012 17.36 | Posodobljeno 04. marec 2012 17.36 | Piše: Dejan Vodovnik

Hrvat Zvonimir Staničić za 50.000 evrov prodaja lovsko puško, ki jo je Titu podaril CK ZK SSSR.

Na hrvaških spletnih straneh se je pojavil oglas za lovsko puško, s katero je nekoč lovil Josip Broz - Tito. »Ne dam je za manj kot 50.000 evrov,« odgovarja 62-letni Zvonimir Staničić na naše vprašanje, za koliko denarja bi prodal puško, narejeno posebej za maršala.

»Začelo se je pred skoraj petimi leti,« pripoveduje sogovornik, ki ga je lovska sla nekajkrat gnala tudi do Slovenije, kjer je oprezal za gamsi. Tedaj se je s prijatelji odpravil na divjega petelina v Bosno. Po lovu je ob kozarčku izvedel, da nekdo prodaja puško, narejeno samo za Tita.

Devet mesecev za izvoz

Izkazalo se je, da gre za rusko vojaško puško Mosin-Nagant kalibra 7,62, izdelano leta 1967. »Najbrž ni ljubitelja orožja ali lovca, ki ob omembi tega imena ne bi zastrigel z ušesi,« pripoveduje Staničić, ki živi v Grubišnem polju na severozahodu Hrvaške, kakšnih 30 kilometrov od meje z Madžarsko.

»Imela je vse potrebne dokumente, bila je registrirana, njen lastnik pa je bil nečak nekega generala, ki jo je dobil v dar. Postopek izvoza iz Bosne in uvoza na Hrvaško je trajal kar deset mesecev. Od takrat, torej dobra tri leta, je moja. Imel sem idejo, da bi se ukvarjal z lovskim turizmom, kjer bi lahko tržil tudi lov s to puško, vendar je vse skupaj padlo v vodo. Zato sem se odločil, da jo prodam,« pripoveduje Zvonimir. Pravi, da je vredna od 50.000 do 100.000 evrov. Kupec bo dobil tudi 250 izvirnih nabojev, izdelanih na Finskem.

Tita želeli ubiti

O puški in nabojih obstaja zanimiva zgodba, vendar Zvonimir ne ve, od kod izvira, niti tega, ali je resnična. Rusi naj bi jo podarili Titu z namenom, da bi ga ubili. Kako? Med naboji naj bi jih bilo tudi nekaj s tako imenovanim eksplozivnim polnjenjem, kar pomeni, da bi enega od njih ob Titovem streljanju na visoko divjad razneslo in ob tem ubilo strelca.

Ruske puške mosin nagant so med lovci izjemno cenjene. Ta, ki je zdaj v prodaji (mosin nagant M1895, kalibra 7,62), je še posebno zanimiva, saj je bila ročno izdelana za maršala. Njegovo ime je vgravirano v srebrno ploščico, ki je pritrjena na orožje.

Na vprašanje, ali se za nakup zanimajo tudi iz kakšnega muzeja, Staničić odgovarja, da ne. Pravi, da bo do prodaje bržkone še nekajkrat odšel na lov. S svojo puško.

Deli s prijatelji