SVETI VEČER

Tisoči vernikov v Sveti deželi, zadnje priprave v Vatikanu

Objavljeno 24. december 2012 20.14 | Posodobljeno 24. december 2012 23.59 | Piše: M. U., STA

Na tisoče kristjanov z vsega sveta se je zbralo na božičnih slovesnostih v Sveti deželi.

Papež Benedikt XVI. Foto: Reuters

JERUZALEM, BETLEHEM, VATIKAN – Tradicionalna procesija od Jeruzalema do Betlehema se je začela opoldne pod vodstvom latinskega patriarha Fuada Tvala, najvišjega predstavnika Vatikana v Sveti deželi. V krščanski četrti starega dela Jeruzalema so zadoneli cerkveni zvonovi, nato pa se je kakšnih 40 vozil v za december izjemno toplem vremenu in pod jasnim nebom odpravilo v smeri Betlehema. Že pred začetkom procesije so se ob jaslicah pred baziliko Jezusovega rojstva v Betlehemu zbrali številni verniki. Popoldne so tam božične pesmi skupaj prepevali zbori z vsega sveta. V jami pod oltarjem cerkve iz 6. stoletja naj bi se rodil Jezus. Vrhunec slovesnosti bo sicer tradicionalna polnočnica na sveti večer, ki jo bo 72-letni Tval, arabski kristjan iz Jordanije, vodil v cerkvi sv. Katarine v Betlehemu.

Papež prižgal svečo miru

Papež Benedikt XVI. je nocoj, pred za 22. uro predvideno polnočnico v Baziliki sv. Petra, v skladu s cerkveno tradicijo na oknu svoje delovne sobe v apostolski palači v znak miru prižgal svečo in z njo v zraku naredil križ.

image

Polnočnice se v zadnjem času namesto ob polnoči začenjajo že ob 22. uri, s čimer je 85-letni papež Benedikt XVI. pridobil malo več premora pred svojim naslednjim božičnim opravilom – na božični dan opoldne z osrednjega balkona bazilike sv. Petra prebere božično poslanico in podari tradicionalni blagoslov mestu in svetu (urbi et orbi).

Na trgu sv. Petra so razkrili jaslice

Te so tokrat darilo južnoitalijanske dežele Bazilikate in so jih zasnovali po tamkajšnjem mestu Matera, ki je pod Unescovo zaščito in se ponaša z nenavadnim kompleksom v skalo vklesanih cerkvic in hiš. Ob jaslicah stoji 24 metrov visoko božično drevo, ki ga je papež tokrat dobil od občine Pescopennataro v prav tako južnoitalijanski deželi Molise. Drevo so sicer osvetlili že na slovesnosti 14. decembra.

Deli s prijatelji