ŠIRIJO SE

Tigrasti komarji 
tudi v Parizu

Objavljeno 27. avgust 2015 14.39 | Posodobljeno 27. avgust 2015 14.39 | Piše: S. I.
Ključne besede: tigrasti komarji

Mestne oblasti zatrjujejo, da so jih našli le v botaničnem vrtu na vzhodu francoske prestolnice.

Zloglasni tigrasti komar, ki pika tudi čez dan. Foto: Shutterstock

Azijski tigrasti komarji, na slabem glasu so, ker utegnejo prenašati številne nalezljive bolezni, med katerimi sta tudi mrzlici denga in čikungunja, so se v Parizu letos pojavili že drugo poletje zapored. Po podatkih francoskih zdravstvenih organov so progaste krvosese odkrili obiskovalci pariškega botaničnega vrta Parc Floral na vzhodu velemesta.

Zdravstveni organi so hitro opravili teste in potrdili, da gre res za tigraste komarje. Vodstvo Parca Floral je v sredo za ves dan zaprlo vrt in izvedlo protikomarsko operacijo. Pariške mestne oblasti zatrjujejo, da je navzočnost tigrastih komarjev omejena le na vodne površine v botaničnem vrtu, ki so na varni oddaljenosti od stanovanjskih hiš, poleg tega pa na zelenih predelih v mestu še niso naletela na nobenega.

Azijske tigraste komarje (Aedes albopictus) so v Parizu prvič opazili lani, deset let zatem, ko so na jugovzhodu Francije našli prve primerke te vrste. Bolezni, ki jih prenašajo žuželke, so v porastu in so jih v zadnjem desetletju odkrili že v doslej neogroženih delih Evrope, denimo v Grčiji, Italiji in Franciji. Francoski zdravstveni organi pa so zatrdili, da v Parizu doslej še niso naleteli na primer mrzlic denga in čikungunja, ki bi ga prenašali tigrasti komarji.

Deli s prijatelji