PREMALO JIH JE

Težave Stranke seksa

Objavljeno 10. maj 2015 12.47 | Posodobljeno 10. maj 2015 12.49 | Piše: S. I.
Ključne besede: Stranka seksa

Volilna komisija ugotavlja, da stranka nima dovolj članov, da bi ostala v registru. Lahko bo še podpirala kandidate na volitvah, ne bo pa dobivala državnega denarja.

Predsednica Stranke seksa Fiona Patten. Foto: Wikimedia Commons

Avstralska Stranka seksa, politično gibanje, znano po sočnem imenu in volilnih norčijah, je sporočila, da jo je zvezna volilna komisija izbrisala iz registra, ker da nima dovolj članov. Kakor je izjavil njen soustanovitelj Robbie Swan, se bo seveda pritožila na odločitev.

Po avstralskih zakonih mora imeti politična stranka vsaj enega izvoljenega poslanca v zveznem parlamentu ali najmanj 500 članov, da je lahko registrirana kot taka. Stranka seksa sicer ima poslanca v skupščini zvezne države Victoria, nima pa ga v zveznem parlamentu. Robbie Swan je protestiral tudi proti ugotovitvi volilne komisije, češ da je število članov padlo pod 500. Sestavljajo jo pretežno mlajši, ti pa pogosto menjajo domači naslov, nimajo stacionarnega telefona in so precej mobilnejši od tradicionalnih članov.

Avstralska Stranka seksa je bila ustanovljena leta 2009 kot odgovor na naraščajoči vpliv vere na politiko. Njene korenine segajo v filmsko industrijo za odrasle oziroma njeno lobistično združenje Eros Foundation. Gibanje, zdaj degradirano v politično skupino, je znano po energičnih predvolilnih nastopih, ob volitvah pa so njeni člani, oblečeni v majice z napisi Avstralska Stranka seksa: kjer vi pridete prvi in Glede seksa smo resni, na ulicah tudi po več sto metrov spremljali volivce in jih prepričevali, naj oddajo glas zanje.

Stranka seksa se zavzema za osebne svoboščine, nasprotuje spletni cenzuri in podpira splav, enakopravnost istospolno usmerjenih, evtanazijo in legalizacijo marihuane, poleg tega pa tudi zagovarja seksualne pravice invalidov in oseb s posebnimi potrebami. Po odločitvi avstralske volilne komisije bo še lahko podpirala kandidate na volitvah, vendar njeno ime ne bo zapisano na volilnih lističih, prav tako ne bo prejemala zveznega denarja, kakor ga dobivajo registrirane politične stranke. 

Deli s prijatelji