POTOVANJE

Terorizem uničuje turizem

Objavljeno 02. julij 2016 16.32 | Posodobljeno 02. julij 2016 16.32 | Piše: Primož Hieng

Strelski napadi v Tel Avivu in množični poboj civilistov na Floridi v začetku junija znova vzbujajo strah pred potovanjem v tujino.

Hurgada

Slovenskim popotnikom svetujemo, da se izogibajo lokacij visokega tveganja, spremljajo poročila medijev in informacije iz drugih virov ter upoštevajo navodila lokalnih varnostnih organov,« pravijo na ministrstvu.

Terorističnim napadom so še posebno izpostavljeni kraji, ki imajo simbolni pomen, predvsem vladna in vojaška poslopja, prometna infrastruktura, zlasti letalski, železniški in ladijski promet, gospodarska in turistična središča, hoteli, tržnice, verska zbirališča ter kraji javnih zborovanj. V terorističnih napadih se lahko uporabijo zelo različna sredstva: od razstreliva, strelnega orožja do ugrabitve in zajetja talcev. Cilji in žrtve terorističnih dejanj so pogosto naključno izbrani. Tveganje, da postanete žrtev terorističnega napada, je bistveno manjše v primerjavi z drugimi tveganji pri potovanju v tujino, kot so nesreče, bolezni ali kriminalna dejanja, vendar zunanje ministrstvo kljub temu vedno in vsem priporoča previdnost, odgovorno vedenje in upoštevanje teh opozoril pri potovanju v tujini.

Svetujejo, da si pred in med potovanjem v tujino pridobite informacije o razmerah na cilju iz vseh dostopnih virov, da spremljate tudi informacije v tamkajšnjih medijih in da o opaženih sumljivih pojavih, kakršna je nenadzorovana prtljaga na letališčih ali železniških postajah, in sumljivem vedenju obvestite policijo ali varnostne organe.

Na potovanju ali počitnicah se kaj hitro zgodi nesreča, nastopi bolezen ali pa nas okradejo, morda samo izgubimo pomembne predmete oziroma dokumente. Pri bivanju ali potovanju v državah zunaj EU boste mogoče potrebovali pomoč diplomatsko-konzularnega predstavništva svoje države, če ste na primer izgubili osebne predmete ali bili žrtev kaznivega dejanja.

Kaj storiti, če vaša država v državi, ki ste jo obiskali, nima svojega diplomatsko-konzularnega predstavništva? Po zakonodaji EU vam kot »državljanu EU brez predstavništva« lahko pomoč ponudi katero koli diplomatsko-konzularno predstavništvo katere koli druge države članice EU – pod enakimi pogoji, kot veljajo za državljane te države.

Izločili nevarne destinacije

Zanimalo nas je, kako v turističnih agencijah načrtujejo poletne počitnice v tujini. Jasmina Feguš iz Kompasovega marketinga pravi, da se povpraševanje po aranžmajih, ki vključujejo letalske prevoze, ni zmanjšalo: »Čez prvi maj smo imeli veliko potnikov povsod po Evropi. Letos smo zagotovili tudi Romunijo in kot vedno veliko daljnih destinacij oziroma eksotičnih potovanj. Kompas je na počitniškem segmentu izločil nekatere destinacije, ki pomenijo nekoliko večje tveganje, to sta Tunizija in Egipt. V času po napadu se sicer obisk določene destinacije vedno zmanjša. Trenutno ni večjega zanimanja za določene počitniške cilje, kot so Egipt, Pariz in Bruselj. Še vedno pa se delajo individualne rezervacije in poslovna potovanja. V novi potovalni sezoni smo pripravili več programov, ki so vezani na naravne znamenitosti in obisk bolj odmaknjenih oziroma skritih krajev od velikih prestolnic. Jonski otoki ostajajo paradni konj v Sredozemlju, so se pa turistični tokovi izraziteje usmerili v Španijo, Rimini, Črno goro in Albanijo. Hrvaška je tradicionalno Kompasova destinacija številka 1.«

Stranke se zelo premišljeno odločajo, kam bodo odpotovale, kje bodo preživele svoje počitnice. »Razmislekov in vprašanj je več kot v minulih letih, tudi čas za sprejetje končne odločitve je (nekoliko) daljši,« pojasnjuje Feguševa. »Veliko več vprašanj je o letalskem prevozniku in tudi, kakšna so uradna priporočila zunanjega ministrstva, ki jih tudi sicer Kompas vsakodnevno spremlja in v celoti upošteva, saj sta seveda varnost in zadovoljstvo potnikov tista, ki sta daleč najpomembnejša faktorja pri odločitvi organizacije potovanj vsake turistične agencije. Turizem in potovanja so del sodobnega življenjskega sloga, zato morajo biti odlično organizirana in kar najbolj varna.«

V Kompasovem marketingu še dodajajo, da je previdnost pri izbiri destinacije zagotovo veliko večja. Skrbno spremljajo priporočila zunanjega ministrstva in vsako odločitev sprejmejo v skladu s priporočili.

Zika

Vse bolj se bližajo poletne olimpijske igre v Braziliji, kamor bodo zagotovo odpotovali tudi slovenski športni navdušenci. Tudi s kančkom strahu zaradi znanih zdravstvenih zadreg. Zato so na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) pripravili osnovna zdravstvena priporočila za vse navijače in obiskovalce, ki se bodo udeležili olimpijskih iger v brazilskem Riu de Janeiru.

V večini večjih brazilskih mest je omogočen dostop do zdravstvene oskrbe. Javne in zasebne zdravstvene ustanove ponujajo zdravstvene storitve ustrezne kakovosti. Tujci z zdravstvenimi težavami lahko poiščejo pomoč v javni zdravstveni mreži urgentnih ambulant, znanih kot Sistema Único de Saúde – SUS, ali v zasebnih zdravstvenih ustanovah. Brezplačna telefonska številka za nujno zdravniško pomoč je 192.

Vsem potnikom, ki potujejo v Rio de Janeiro, NIJZ svetuje preventivno cepljenje proti hepatitisu A. Gre za virusno obolenje jeter, ki se prenaša s hrano, vodo ali prek okuženih rok. Zaščita se pojavi nekaj tednov po cepljenju s prvim odmerkom cepiva. Za dolgotrajno zaščito je potreben drugi odmerek, ki se opravi od 6 do 12 mesecev po prvem odmerku. Popotnike, ki si bodo vzeli več časa za raziskovanje Brazilije, opozarjajo še na cepljenje proti rumeni mrzlici, ki je po mednarodnih predpisih priporočljivo za endemska območja. Po programu cepljenja in zaščite potnikov v mednarodnem prometu je cepljenje proti rumeni mrzlici obvezno.

Virus zika trenutno pomeni aktualno zdravstveno tveganje v Braziliji, poleg tega še v nekaterih državah Južne in Srednje Amerike ter Karibskega otočja. Ameriški in evropski center za spremljanje nalezljivih bolezni redno spremljata zdravstvene razmere in posodabljata priporočila za potovanje v Brazilijo. Obiskovalcem svetujejo čim večjo zaščito pred komarji, predvsem na nevarnosti opozarjajo nosečnice.

 

Deli s prijatelji