NAČRTOVALI NAPAD

Teroristi za zapahi? Policija aretirala peterico

Objavljeno 15. april 2016 18.39 | Posodobljeno 15. april 2016 18.39 | Piše: STA, T. Pa.

Tri moške in žensko so v četrtek prijeli v britanskem Birminghamu, še enega moškega pa zgodaj davi na londonskem letališču Gatwick.

LONDON – Britanska policija je v sodelovanju s francoskimi in z britanskimi oblastmi zaradi domnevnega načrtovanja terorističnih napadov aretirala peterico. Tri moške in žensko so v četrtek prijeli v britanskem Birminghamu, še enega moškega pa zgodaj davi na londonskem letališču Gatwick.

Šef policije Constable Marcus Beale iz protiteroristične enote West Midland je dejal, da informacij, ki bi nakazovale načrtovanje napada v Veliki Britaniji, nimajo.

Obenem je dodal, da je bila »akcija del velike preiskave protiteroristične enote West Midland v sodelovanju s široko protiteroristično mrežo, z MI5 ter mednarodnimi parterji, kot so belgijske in francoske oblasti«.

Tiskovna predstavnica tamkajšnje policije ni želela komentirati, ali so aretacije povezane z napadi v Belgiji in Franciji, poroča francoska tiskovna agencija AFP. V napadih v Bruslju je bilo prejšnji mesec ubitih 32 ljudi, medtem ko je v novembrskih napadih v Parizu lani življenje izgubilo 130 ljudi.

Aretirani moški so stari 26 let, 40 in 59. Vse štiri so skupaj z 29-letno žensko že zaslišali specializirani preiskovalci za terorizem, policija pa je preiskala nekaj stavb v Birminghamu.

Sicer pa poročila kažejo, da so glavnega osumljenca napadov v Parizu in Bruslju Mohameda Abrinija, ki so ga pred dvema tednoma aretirali v Belgiji, julija lani opazili tudi v Birminghamu. Abrini je medtem že priznal, da je »moški s klobukom« s posnetka nadzorne kamere, na katerem je skupaj z dvema samomorilskima napadalcema na bruseljskem letališču 22. marca.

Deli s prijatelji