ODDIH

Terme kot naročene za utr(u)jene mišice

Objavljeno 14. marec 2013 16.44 | Posodobljeno 13. marec 2013 22.18 | Piše: Mitja Felc

Smučarsko središče Bad Kleinkirchheim se lahko pohvali s številnimi termami, ki so v pogonu vse leto.

BAD KLEINKIRCHHEIM – Mondeno središče Bad Kleinkirchheim na avstrijskem Koroškem je večini res znano le po belih strminah, ki razveseljujejo ljubitelje smučanja in deskanja. Slovencem je priljubljeno predvsem zaradi bližine, saj je od državne meje oddaljeno pičlih 20 minut vožnje. Prav zato si mnogi tam privoščijo zgolj enodnevni smučarski oddih, na voljo pa imajo sto kilometrov prog različnih težavnostnih stopenj. Vendar kraj s širšo okolico ponuja mnogo več.

Že ime kraja z začetnim Bad (toplice) da slutiti, da ima povezavo s termalnimi vrelci. In res je tako, saj je na majhnem območju na desetine bazenov s termalno vodo. Poleg nekaj kompleksov se precej hotelov lahko pohvali s svojimi mini toplicami.

Mnogim zgolj namakanje v topli vodi niti ne daje takšnega užitka kot »cvrtje« v savni. V termah Römerbad (Rimskih termah), denimo, se na 12.000 kvadratnih metrih in med 13 različnimi savnami gotovo najde primerna za še tako izbirčne obiskovalce. Zavidanja vredni pa bodo gotovo posnetki zunanjega bazena na vrhu kompleksa, ko v zimskih dneh opazujete zasneženo vznožje smučarske proge Franza Klammerja.

Številne kolesarske poti

Savnanje in sproščanje mišic v termalnih vrelcih vsekakor prijata po športnih aktivnostih, ki se obetajo spomladi in poleti. Bližnji hribi ob pestri kulinarični ponudbi kar kličejo k sebi. A visokogorske lepote narave niso rezervirane le za pohodnike, saj se po urejenih gozdnih cestah in poteh podijo tudi gorski kolesarji.

Pedale lahko zavrtite po glavnih asfaltiranih cestah, ampak so brez dvoma privlačnejše stranpoti po okoliških hribih. Med kakšnimi 40 stezami se bržkone najdejo takšne za občasne kolesarje in tiste, ki jim vrtenje pedalov po strmejšem pobočju pomeni svojevrsten užitek. Baterije si napolnite v gorskih krčmah, kjer se med pestrim naborom hrane lahko okrepčate s kmečkimi jedmi, značilnimi za tiste kraje.

Za družinske izlete je primernejša tura po jezerski kolesarski stezi, ki se vije okoli Miljskega jezera (Millstätter See), kolesarite pa po travnatih poteh, položnih gorskih slemenih ali pa se z zmernim naporom lotite Kraljeve etape po cesti Nockalm. Brez dvoma je Bad Kleinkirchheim primeren tako za zgolj počitka potrebne obiskovalce kot tiste, ki prosti čas raje preživljajo aktivno.

Koroški maraton

V Bad Kleinkirchheimu je tudi start 106 oziroma 65 kilometrov dolgega kolesarskega koroškega maratona. Letos bo ta priljubljeni športni dogodek na sporedu 26. maja. Udeležujejo se ga mnogi, od rekreativnih do resnejših športnikov.

 

Deli s prijatelji