OZADJE TRAGEDIJE

Teorija zarote: Tarča je bilo Putinovo letalo, ne malezijsko

Objavljeno 18. julij 2014 21.37 | Posodobljeno 18. julij 2014 21.36 | Piše: Ma. F.

Putinovo letalo je letelo na zelo podobni zračni liniji kot malezijsko, in to le kakšnih 30 minut pred sestrelitvijo.

MOSKVA – Po včerajšnji tragediji malezijskega letala se na spletnih omrežjih že pojavljajo nekatere teorije zarote. Ena od teh je, da je bila resnična tarča za sestrelitev Putinovo letalo in ne malezijsko. Letalo ruskega predsednika in sestreljeno letalo družbe Malaysia Airlines sta si na prvi pogled namreč zelo podobni.

Putinovo letalo je letelo na zelo podobni zračni liniji kot sestreljeno malezijsko letalo, in to le kakšnih 30 minut prej, piše Interfax. Je bila torej resnična tarča morebiti prav predsednikovo letalo, saj sta z razdalje na las podobni?

Iz Malaysia Airlines so medtem sporočili, da je bilo letalo pred strmoglavljenjem v odličnem stanju.

Telefonski pogovori dokazujejo odgovornost skrajnežev

Ukrajinska tajna služba je po lastnih navedbah prisluškovala telefonskim pogovorom proruskih skrajnežev na vzhodu Ukrajine, v katerih naj bi ti priznali krivdo za četrtkovo strmoglavljenje malezijskega potniškega letala, piše STA. Ukrajinska tajna služba SBU je ob tem objavila vsebino telefonskih pogovorov, vendar avtentičnosti posnetkov ni mogoče preveriti.

Kot je sporočil SBU, so proruski skrajneži le nekaj minut po strmoglavljenju boeinga 777 z 298 ljudmi na krovu ruski vojski sporočili, da so zadeli letalo. Skrajneži bi lahko sicer pri tem domnevali, da so streljali na ukrajinsko vojaško letalo antonov an-26.

V enem od telefonskih pogovorov naj bi bil eden od vodij proruskih skrajnežev Igor Bezler ruskemu obveščevalnemu častniku sporočil, da so uporniki sestrelili letalo. V drugem pogovoru je menda eden od proruskih skrajnežev dejal, da gre »100-odstotno za potniško letalo«. V tretjem pogovoru pa naj bi bil drugi vodja proruskih skrajnežev, Nikolaj Kozicin, neimenovanemu borcu dejal, da so bili na krovu malezijskega letala najverjetneje vohuni, saj sicer nima smisla, da bi letelo nad tem območjem.
 

Deli s prijatelji