PROTESTI

Telekom bo odpustil 450 delavcev

Objavljeno 11. januar 2012 08.29 | Posodobljeno 11. januar 2012 08.29 | Piše: P. J./STA

Za odpuščanja so se v Hrvaškem telekomu odločili zaradi novih okoliščin.

ZAGREB – Hrvaški telekom (HT) namerava odpustiti približno 450 delavcev, so danes potrdili v družbi. Kot so pojasnili, so se odločili za zmanjšanje števila zaposlenih zaradi trendov na telekomunikacijskem trgu in novih okoliščin poslovanja. Proteste zaradi odpuščanj pa so že napovedali trije sindikati zaposlenih v HT.

V povprečju 48 tisoč evrov odpravnine

»Poleg globalnega trenda zmanjšanja prihodkov, ko gre za osnovne telekomunikacijske storitve, zmanjšanja celotne vrednosti hrvaškega telekomunikacijskega trga s 15 milijard kun (dve milijardi evrov) na 13 milijard kun (1,7 milijarde evrov) v zadnjih treh letih, vse močnejšega vpliva konkurence, sprememb zakonov ter zmanjšanja kupne moči na Hrvaškem imajo pomemben vpliv tudi vlaganja družbe v napredne tehnologije, razvoj storitev in infrastrukture ter izboljšanje poslovnih procesov«, so pojasnili svoje razloge za tak ukrep na spletni strani HT.

Napovedali so, da bodo delavcem izplačali povprečno 360.000 kun (48.000 evrov) odpravnine. Kot so poudarili, gre za največji znesek odpravnin na Hrvaškem, ki je po njihovih trditvah povprečno šestkrat večji, kot je z zakonom predpisana višina odpravnin v primeru odpovedi.

Sindikati zaposlenih v HT so napovedali proteste in druge sindikalne akcije proti upravi HT. Poudarjajo, da uprava ne bo podaljšala pogodbe 234 delavcem, ki so bili zaposleni za določen čas, ter da bo brez službe kmalu 684 delavcev. Edini razlog za odpuščanja naj bi bil, da mora uprava HT večinskemu lastniku Deutsche Telekomu in preostalim delničarjem zagotoviti večji dobiček kot lani, ko je ta znašal dve milijardi kun (266 milijonov evrov).

Pripravljajo proteste

Sindikati trdijo, da je za podjetje dobiček pomembnejši kot ljudje ter da ni tehnološkega viška zaposlenih. Pojasnili so, da je podjetje za različne dejavnosti zaposlilo več kot 1100 študentov, le v letu 2011 naj bi redno zaposleni imeli več kot 112.000 nadur. Opozorili so, da namerava uprava najeti zunanje izvajalce in kooperante namesto delavcev, ki jih bodo odpustili.

Predsednik Hrvaškega sindikata telekomunikacij Juko Cikojević je poudaril, da uprava ni sprejela pogojev sindikatov za odpuščanje približno 200 delavcev ter da bodo verjetno 19. januarja pripravili proteste pred upravo HT in poslopjem nemškega veleposlaništva v Zagrebu. Izpostavljajo, da se večinski lastnik do svojih delavcev v Nemčiji ne obnaša tako kot do njih.

Sindikati so spomnili, da je bilo, ko je Deutsche Telekom prevzel HT, v družbi 11.400 zaposlenih, danes pa jih je v vodilnem telekomunikacijskem operaterju na Hrvaškem le še 5723.
 

Deli s prijatelji