ŠOK

Tako določa zakonodaja: družine dobivajo amputirane okončine svojcev

Objavljeno 14. maj 2016 15.55 | Posodobljeno 14. maj 2016 15.55 | Piše: STA, S. U.

Eden od članov družine je povedal, da so ga o tem postopku iz bolnišnice obvestili, a je pozabil sporočiti ostalim, ki so bili zato šokirani.

SARAJEVO – Če v Bosni in Hercegovini dobite pošiljko, v kateri je amputirana roka ali noga vašega družinskega člana, to ni razlog za zaskrbljenost, saj tako določa zakonodaja, se je izkazalo po bizarnem primeru, ki je pretresel javnost v BiH.

Zgodba je po poročanju hrvaške tiskovne agencije Hina prišla v medije, potem ko je na naslov družine Vuković v Jajcu zdravstveni tehnik prinesel paket, v katerem je bila odrezana noga, ki so jo pred tem v bolnišnici v Jajcu amputirali enemu od družinskih članov. Dostavljač je pretresenim članom družine dejal, naj okončino nekje zakopljejo, ko bo moški umrl, pa naj ga pokopljejo na istem mestu, da bodo vsi deli njegovega telesa skupaj.

Direktor bolnišnice v Jajcu je za današnjo izdajo sarajevskega časnika Dnevni avaz pojasnil, da ravnajo v skladu z zakonodajo. Kot je dejal, bolnišnica nima zmogljivosti za shranjevanje amputiranih delov telesa niti nima lastnega krematorija, zato to prepušča družinam operiranih bolnikov. Dodal je, da je taka praksa v vseh manjših bolnišnicah v BiH.

Eden od članov družine je povedal, da so ga o tem postopku iz bolnišnice obvestili, a je pozabil sporočiti ostalim, ki so bili zato šokirani.

Pretresen pa je tudi minister za zdravje v Federaciji BiH Vjekoslav Mandić, ki je dejal, da je za to slišal prvič in da bi morala za amputirane okončine poskrbeti bolnišnica.

Deli s prijatelji