BOLEZEN

Svojci Mandele se že pripravljajo na slovo

Objavljeno 25. junij 2013 18.45 | Posodobljeno 25. junij 2013 18.45 | Piše: STA, Ma. F.

Ameriški predsednik Barack Obama med svojo afriško turnejo Mandele verjetno ne bo obiskal.

Nelson Mandela.

PRETORIA – Zdravstveno stanje 94-letnega bivšega južnoafriškega predsednika Nelsona Mandele, ki je v bolnišnici v kritičnem stanju od nedelje, je »nespremenjeno«, je danes sporočilo južnoafriško predsedstvo. Dodali so, da si zdravniki še naprej prizadevajo za njegovo okrevanje in blagostanje. Njegovi svojci se medtem pripravljajo na slovo.

Svojci se pripravljajo na najhujše

Člane družine, vključno z njegovo hčerko in vsaj dva vnuka, so videli v vasi Qunu, kjer je karizmatični bivši predsednik in borec proti apartheidu preživel otroštvo. 

V bolnišnico vsak dan prihajajo številna sporočila z željami po okrevanju in rože. Njegovi privrženci so pred bolnišnico danes izpustili sto belih golobic. Kot so povedali, želijo s tem simbolično poudariti, da v državi potrebujejo mir in ljubezen.

Barack Obama ga ne bo obiskal

Mandelo sicer v bolnišnici vsak dan obiskujejo svojci, tudi bivša žena Winnie. Predsednik Jacob Zuma je v preteklih dneh državljane pozval, naj spoštujejo »dostojanstvo in zasebnost« njegove družine.

Južnoafriški minister za mednarodne zadeve Maite Nkoane Mashebane je danes sporočil, da ga ameriški predsednik Barack Obama med svojo afriško turnejo verjetno ne bo obiskal. »Predsednik Obama bi želel obiskati Mandelo, vendar je ta bolan,« je dejal ter pojasnil, da pri njih velja tradicija, da bolnim pustijo čas za okrevanje. Obama naj bi obisk v Republiki Južni Afriki začel v petek. Z Mandelo se je še kot senator srečal samo enkrat, in sicer leta 2005.

Deli s prijatelji