SVET ŠTEVILK

Svoj otok branijo z loki

Objavljeno 05. september 2015 16.33 | Posodobljeno 05. september 2015 16.33 | Piše: T. P.
Ključne besede: otok loki

Ko razmišljamo o naslednjem popotniškem cilju, se večini verjetno zdi, da je omejitev nebo. S komercialnimi poleti v vesolje, ki naj bi že v bližnji prihodnosti obogatili turistično ponudbo – vsaj za najpremožnejše –, pa niti to ne več.

Če ste prepričani, da nas pri izbiranju destinacije omejujejo le čas in finančne zmožnosti, raje postojte in še enkrat pomislite. Kajti čeprav naj bi bil denar sveta vladar, vendar še vedno obstajajo kotički, do katerih ne moremo priti s še tako zajetno denarnico. Razen če smo za voljo raziskovalnega duha pripravljeni tvegati življenje.

1. Otok Severni Sentinel: Otoček v Bengalskem zalivu je s ptičje perspektive morda videti idiličen, a vendar je nad njim dvignila roke celo indijska vlada. Zaplata zemlje, del Andamanskega otočja, naj bi že 60.000 let dajala zavetje majhnemu, a nasilnemu plemenu, ki z zunanjim svetom noče imeti nikakršnih stikov. Če vas tja ponese pot, zato nikar ne pričakujte dobrodošlice, temveč se pripravite na beg za življenje. Domorodci – bilo naj bi jih med 50 in 400 – vas bodo namreč pričakali z loki, kamenjem in željo po krvi.

2. Klub za gospode White's: Najstarejši in najbolj ekskluziven londonski klub za gospode si je s svojo ekskluzivnostjo in pogosto razuzdanim vedenjem članov pridobil poseben sloves že v 18. stoletju. Skozi njegova vrata pa še danes lahko vstopijo le redki posamezniki. Zatorej nikar ne zadržujte daha, da boste lahko pokukali v njegove sobane, saj članstvo lahko pridobijo le moški z ustreznim pedigrejem; če ste torej bodisi član britanske kraljeve družine bodisi med 500 najvplivnejšimi in najbogatejšimi izbranci po mnenju revije Fortune.

3. Skrivni vatikanski arhivi: Za zidovi vatikanske države je papež Pavel V. pred več kot štirimi stoletji ustanovil skrivne vatikanske arhive, kjer za baziliko svetega Petra hranijo državne listine, papeške računovodske knjige in pomembne dokumente ter knjige, ki jih je Cerkev nakopičila skozi dolga stoletja. Skrbno varovani arhivi, ki naj bi se raztezali na 84 kilometrih polic in hranijo okoli 35.000 knjig in zvezkov, so bili za javnost povsem zaprti do leta 1881, ko so si jih prvič lahko ogledali raziskovalci. Kljub nedostopnosti in skrivnostnosti, ki jih obkrožajo, pa je mogoče zaprositi za vpogled v nekatere dokumente. A seveda ne znotraj arhivov. Zunaj dosega oči pa je tudi vse, kar ni staro najmanj 75 let, saj bi lahko vsebovalo še vedno pomembne in občutljive diplomatske ter vladne informacije.

4. Poveglia: Na miniaturni otoček v Beneški laguni so v 14. stoletju v karanteno pregnali tiste, ki so se okužili z bubonsko kugo, status zamejenega območja pa je vnovič dobil med letoma 1922 in 1968, saj so tamkajšnje še obstoječe stavbe spremenili v bolnišnico za duševne bolezni. V luči tovrstne zgodovine otoček obkrožajo legende o žrtvah vojne in kuge, ki še danes strašijo po njem. Vseeno pa je Poveglia na lanski dražbi dobila novega lastnika in je, vsaj za zdaj, za javnost in turiste še zaprta.

5. Otok Albatros: Ljubitelji ptic in narave bi si vsekakor želeli stopiti na tasmanski otok Albatross Island, na katerem ob novozelandskih tjulnjih in pingvinih domuje in se razmnožuje večtisočglava kolonija albatrosov. A vendar se morajo za tovrstno doživetje obrisati pod nosom, saj je otok v celoti zasebni naravni rezervat, ki obiskovalcem ne odpre vrat.

Deli s prijatelji