HOMO TURISTICUS

Svetovno prvenstvo in naložba v prihodnost

Objavljeno 10. januar 2013 18.11 | Posodobljeno 10. januar 2013 18.12 | Piše: Drago Bulc

Po številnih velikih mednarodnih športnih tekmovanjih so pogosto ostajali propadajoči objekti in neredko tudi velikanske finančne izgube.

Zajček Hopsi, maskota bližnjega prvenstva. Foto: Schladming Tourismusmarketing

Načrtovalci vseh potrebnih investicij v športne in spremljajoče turistične in infrastrukturne objekte, ki jih je skupaj za več kot 400 milijonov evrov, zagotavljajo, da bodo vsi objekti in preostale naložbe rentabilni tudi po svetovnem prvenstvu. Pravijo, da je svetovno prvenstvo v alpskem smučanju samo pripomoglo k hitrejši uresničitvi dolgoročnih načrtov.

Ko smo si ob koncu pretekle smučarske sezone ogledali prizorišča svetovnega prvenstva, je bilo že vse nared za ta letošnji največji zimskošportni dogodek na svetu. In ko smo videli, da vsi objekti že obratujejo, so organizatorji prepričali tudi nas, da bo tako tudi po prireditvi. Še več, v Schladmingu razen nekaj tekmovalnih prog med prvenstvom ne bodo zapirali smučišč za turiste. Zato so v minulih štirih letih zgradili obvozne proge na istih terenih, kjer bodo tekme.

Seveda so postavili več novih najmodernejših žičniških naprav. Zagotovili so skoraj stoodstotno zasneženost s tehničnim snegom, zgradili nova jezera, postavili sisteme snežnih topov, tako da lahko vse proge zasnežijo v rekordnih petdesetih urah. Seveda bodo lahko to garancijo še dolgo izkoriščali tudi za turistično promocijo in poslovanje celotnega območja Schladming-Dachstein. Še posebno v z naravnim snegom skopih zimah, ki jih je v zadnjih letih vse več.

Peš ali s smučmi

Tako kot na zadnjem svetovnem prvenstvu v Val D'Iseru v Franciji bo ciljna ravnina za vse smučarske discipline na istem kraju. Tista, ki jo že dobro poznamo z nočnih slalomov za svetovni pokal, kjer se vsako leto v vsakem vremenu zbere tudi do 50.000 gledalcev. Med njimi so glede na rezultate tudi Slovenci. Zaradi bližine prizorišča letošnjega prvenstva in zgodovinskih uspehov Tine Maze jih bo letos gotovo rekordno število.

Organizatorji se dobro zavedajo velikega obiska, zato so tik ob ciljnem prizorišču zgradili dve parkirni hiši z 800 parkirnimi prostori. V neposredni bližini pa bo prostor še za štiri tisoč avtomobilov. Ker naj bi bilo od 4. do 17. februarja na prizoriščih svetovnega prvenstva kar 400.000 obiskovalcev, so v krogu petdeset kilometrov uredili brezplačen promet z vlaki in avtobusi.

Ko pa bodo udeleženci tega velikega belega cirkusa enkrat v Schladmingu, bodo lahko do vseh prizorišč tekmovanj prišli peš ali z žičnicami in seveda, dogodku najbolj primerno, tudi s smučmi. Vsa smučišča na zimskoturističnem območju Schladming-Dachstein so namreč povezana z 98 žičnicami in 232 kilometri prog. Vse razen minimalnih zapor pa bodo obratovale tudi med tekmovanji. Torej si boste lahko ogledali le tisti del tekme, ki vas bo zanimal, preostali čas pa boste uživali na smučanju ali ob počitku v kateri od številnih gorskih koč.

Med pripravami na svetovno prvenstvo v alpskem smučanju, ki bo čez dobre tri tedne, so preuredili skoraj vse prenočitvene in gostinske objekte ter poskrbeli tudi za nekaj tisoč novih postelj. Tako lahko več kot 31.000 domačinov v svojih turističnih objektih prenoči skoraj prav toliko gostov.

Tistim, ki se boste odločili za počitnice v teh krajih, svetujemo, da to storite pred svetovnim prvenstvom ali po njem, saj so takrat vse zmogljivosti bolj ali manj že zasedene.
 

Deli s prijatelji