USPEŠEN V PRVEM KROGU

Svetovni boksarski prvak župan prestolnice

Objavljeno 26. maj 2014 11.58 | Posodobljeno 26. maj 2014 11.58 | Piše: STA, K. K.

Nekdanji svetovni boksarski prvak in vodja stranke Udar Vitalij Kličko je za nemški Bild dejal, da so se mu z zmago na volitvah izpolnile sanje.

KIJEV – Boksarski prvak Vitalij Kličko, eden voditeljev majdanske revolucije v Ukrajini, ki je odnesla predsednika Viktorja Janukoviča, je bil na nedeljskih volitvah v državi izvoljen za župana prestolnice Kijev. Zmagal je že v prvem krogu, in sicer s 57,4 odstotka podpore, poročajo ukrajinski mediji.

»Dan, ki je naši državi vrnil upanje«

Nekdanji svetovni boksarski prvak in vodja stranke Udar je za nemški Bild dejal, da so se mu z zmago na volitvah izpolnile sanje. »Prevzelo me je tako veliko zaupanje, ki sem ga bil deležen,« je dejal. Kličko se je že dvakrat neuspešno potegoval za kijevskega župana, tokrat pa mu je prvič uspelo, da je bil izvoljen na kak pomembnejši položaj. Na položaju bo le leto in pol do naslednjih rednih volitev kijevskega župana, navaja nemška tiskovna agencija dpa.

Volitve v Ukrajini so bile »dan, ki je naši državi vrnil upanje,« je še ocenil Kličko v komentarju na izvolitev Petra Porošenka za predsednika države že v prvem krogu – dobil je skoraj 56 odstotkov glasov podpore. Kličko se je umaknil iz tekme za predsednika države, da bi tako dal prednost Porošenku.

Drugi krog ne bo potreben

»Dodatni tedni brez demokratično izvoljenega predsednika bi bili v teh razmerah lahko usodni,« je še ocenil Kličko glede na to, da ne bo potreben drugi krog, ki bi bil 15. junija, kot poroča dpa. Kličko je tudi napovedal, da se bo takoj povezal s Porošenkom in da bosta poiskala odgovore na največje težave v državi in spodbudila prihod tujih vlaganj. Predvsem je treba pomiriti položaj na vzhodu države, kjer proruski separatisti grozijo s priključitvijo Rusiji. Pozval je tudi ruskega predsednika Vladimirja Putina, naj prizna izide nedeljskih volitev v Ukrajini in preneha podpirati separatiste. Sam se je tudi pripravljen »pogovarjati o več regionalnih pravicah«, je za Bild še zapisal Kličko.

Položaj župana Kijeva je s spremembo zakonodaje leta 2010 precej izgubil pomen. Kot navaja dpa, je to postala bolj ali manj protokolarna funkcija, saj so pristojnosti za sprejemanje večine pomembnih odločitev v rokah mestnega nadzornika, ki ga imenuje predsednik države. Tako bo tudi Kličko v prihodnje precej odvisen od Porošenka.
 

Deli s prijatelji