LIBERALEN

Sveti oče 
zagovarja 
dojenje tudi 
v cerkvah

Objavljeno 18. januar 2015 13.41 | Posodobljeno 18. januar 2015 13.41 | Piše: S. I.

Med krstom v Sikstinski kapeli je matere pozval, naj brez zadržkov podojijo svoje otročiče.

Papež Frančišek med krstom 33 otročičev v Sikstinski kapeli. Foto: Reuters

Papež Frančišek je preteklo nedeljo v Sikstinski kapeli krstil 33 otročičev. To ne bi bilo nič posebnega, če materam ne bi dejal, naj mirne duše podojijo svoje otroke. »Matere, kar dajte svojim otrokom mleko tudi zdaj, če bodo jokali, ker so lačni – kar brez skrbi jih podojite,« je dejal, pri čemer je malce zašel od pripravljenega besedila pridige, v katerem je bilo zapisano le »dajte jim mleko«, Frančišek pa je prostodušno uporabil italijanski izraz »podojite jih«.

Ko je 20 dojenčic in 13 dojenčkov jokalo v kapeli, ki slovi po freskah velikega mojstra Michelangela, je sveti oče občinstvo prosil, naj pomisli tudi na uboge matere po svetu, ki ne morejo nahraniti svojih otrok. Še pred pridigo v Sikstinski kapeli je vsaj ena mama dojila svojega otročička, pri čemer se je morda spomnila, da je papež že v preteklosti pozival matere, naj otroke brez zadržkov dojijo tudi v cerkvah.

Frančišek je med svetim obredom sprejema v Rimskokatoliško cerkev dojenčke polival z blagoslovljeno vodo po glavicah, kar so nekateri sprejeli mirno, drugi pa v bridkem joku. Sikstinska kapela, ki jo je Michelangelo poslikal v 16. stoletju, je tudi prostor, v katerem kardinali na konklavu v tajnosti volijo novega papeža. Frančišek je bil prav tukaj izvoljen za prvega neevropskega papeža v skoraj 1300 letih.

Deli s prijatelji