OBISK BOLIVIJE

Sveti lističi za
 svetega očeta

Objavljeno 03. julij 2015 11.27 | Posodobljeno 03. julij 2015 11.27 | Piše: U. S.

Listi koke, sestavine prepovedanega kokaina, blažijo težave z višino.

Papež Frančišek.

VATIKAN – Papež Frančišek je bolivijsko vlado menda obvestil, da namerava med obiskom v tej državi prihodnji teden žvečiti liste– koke! Načrte argentinskega svetega očeta je javnosti razkril bolivijski minister v intervjuju za tamkajšnjo državno televizijo in radio. Čeprav je koka ključna sestavina v pridelavi kokaina, prepovedane droge, je v tej državi dovoljeno žvečenje njenih listov. Z njimi si pomagajo tudi pri odpravljanju težav pri višinski bolezni, kot sta slabost in vrtoglavica; bolivijska prestolnica La Paz namreč leži kar 3500 metrov visoko.

Mnogi, tudi domorodci in celo bolivijski predsednik Evo Morales, zagovarjajo uporabo listov koke, ta velja celo za sveto rastlino. Minister za kulturo Marko Machicao pravi: »Papežu smo zaradi višine ponudili čaj iz kokinih listov ali kaj podobnega. Izrecno je zahteval, da bi žvečil liste, tako bomo svetega očeta pričakali s svetimi kokinimi listi.«

Vatikanski predstavnik Federico Lombardi je dejal, da se papež glede tega še ni povsem odločil, in pojasnil: »Papež bo naredil, kar misli, da je prav.« To seveda ne pomeni, da bo sveti oče, ki nasprotuje legalizaciji mamil, ki jih zdaj uporabljajo v rekreativne namene, prekršil kakšen zakon med obiskom Bolivije, od 6. do 12. julija bo poleg nje obiskal še Ekvador in Peru.

No, sicer pa ne bi bil prvi sveti oče, ki bi težave blažil s pomočjo koke: papež Janez Pavel II. je med obiskom Bolivije 1988. pil čaj iz kokinih listov.

Deli s prijatelji