Svet odkrivata z avtoštopom

Ne bojte se ga, svet je prijazen, sporočata popotnika Jente in Alessia sta prepotovala 5000 kilometrov
Fotografija: Odpravljata predsodke. FOTO: Guliver/Getty Images
Odpri galerijo
Odpravljata predsodke. FOTO: Guliver/Getty Images

Potovanje s tujci je vse prej kot nevarno, sta prepričana 23-letni Jente Jacobs in leto mlajša Alessia Capraro. To je avantura spoznavanja ljudi in sveta, vznemirljiva in brezplačna obenem, onadva sta tako prepotovala pol sveta, se pohvalita.


Potnih stroškov ni

Spoznala in zaljubila sta se med študijsko izmenjavo, ki ju je pred nekaj leti pripeljala v Dominikansko republiko. Po koncu programa sta se vrnila vsak v svojo domovino, on v Belgijo, ona v Italijo. Ljubezen sta ohranjala prek sodobnih kanalov, enkrat na mesec, če sta si le lahko privoščila, sta se obiskala. A skupaj sta želela preživeti več časa, toda za kaj takšnega nista imela denarja: zato sta med poletnimi počitnicami sklenila odpotovati v neznano in zapraviti kar se da malo denarja. Zaupala bosta dobroti popolnih neznancev, sta se odločila, in obiskovala kraje, ki jima jih bo namenila usoda. Ali pa naključni voznik, bolje rečeno. In res, pogum ju je v minulih letih popeljal v kar trinajst držav in preštevilna mesta, a niti evra nista odštela za prevoz.

Obiskala sta že trinajst držav, potnih stroškov nista imela. FOTO: Guliver/Getty Images
Obiskala sta že trinajst držav, potnih stroškov nista imela. FOTO: Guliver/Getty Images

Kar je nedvomno velikanski prihranek, saj sta brezplačno prepotovala kar 5000 kilometrov, obiskala sta Španijo, Portugalsko, Belgijo, Luksemburg, Francijo, Italijo, Grčijo, Albanijo, Avstrijo, tudi našo deželico, Hrvaško, Črno goro in Albanijo. »V povprečju sva porabila okoli 30 evrov na dan, za prehrano in nastanitev. Trudiva se poiskati kar se da ugodna prenočišča, rezervacije opraviva sproti, iz dneva v dan. Nikoli ne veva, kaj nama bo prinesel jutri, zato je vse skupaj tako vznemirljivo!« pojasnjujeta pogumna popotnika, ki v minulih letih nista doživela niti ene slabe izkušnje. »Najtežji del je prepričati najine starše, da bo vse v redu in da se imava neizmerno lepo. Nikoli ne štopava ponoči, vedno samo podnevi, ko si lahko voznika ogledava in sedeva samo v varne avtomobile,« še pristavila Jente in Alessia, ki sta dogodivščine začela objavljati tudi na spletu in tako zbirati evre za nove avanture.

In kateri vozniki in kateri gostitelji so jima ostali v najlepšem spominu? Albanci, zatrjujeta v en glas: »Takšne topline nisva doživela še nikjer. S svojim potovanjem si želiva razbiti nekatere stereotipe in pokazati, da prijazni ljudje živijo vsepovsod, le prvi korak je treba narediti in se prepustiti. In odpraviti predsodke o avtoštopu: ljudje smo si včasih zaupali veliko bolj!« 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije