SVET ŠTEVILK

Svet kot dnevna soba

Objavljeno 10. julij 2014 09.01 | Posodobljeno 10. julij 2014 09.01 | Piše: T. P.

S potnim listom prehajamo državne meje ter izkazujemo istovetnost in državljanstvo. A niso vse deset centimetrov velike knjižice enako vredne, na črnih trgih, seveda: afganistanska na primer odpira vrata v le 28 držav.

Osebna izkaznica ni obvezna za mladoletne državljane, za polnoletne pa je obvezna, če nimajo druge veljavne listine (slika je simbolična)

Spakirali smo že vsa oblačila, obutev, kozmetiko in zdravila, ki jih bomo potrebovali. Oboroženi smo s podatki o državi, v katero nas bo zanesla pot. V denarnici že imamo nekaj tuje valute in bančne kartice, pri roki pa tudi rumeno knjižico s potrdili o morebitnih potrebnih cepljenjih in, seveda, tudi najpomembnejše – malo knjižico, ki nam bo odprla vrata v drugo državo. Potni list! Ki pa ni zgolj vstopnica v doslej še nepoznani svet, ampak tudi vizitka lastne države, saj pripoveduje zgodbo geopolitike, odnosov med državami in nam odredi položaj v vrednostnem sistemu držav vsega sveta. Četudi je velik le nekaj več kot 10 centimetrov, je neprecenljiv. A vendar nekateri bolj kot drugi, saj, denimo, finski odpre vrata v 173 držav, medtem ko afganistanski, najnižje na lestvici, v zgolj 28.

173 držav: za državljane Švedske, Finske in Velike Britanije je skoraj ves svet kot dnevna soba, saj jim njihov potni list na stežaj odpre vrata v kar 173 držav.

172 držav: drugi verjetno najbolj iskani potni listi na črnem trgu, s katerimi lahko svobodno zakorakamo v 172 držav vsega sveta, so danski, nemški, luksemburški in ameriški.

171 držav: v eno državo manj lahko brez preglavic s pridobivanjem vizuma in urejanjem nepreglednih kilometrov papirologije za vstop v tujo državo pridejo tisti, ki v rokah držijo belgijski, italijanski ali nizozemski potni list.

170 držav: olajšan prihod v 170 držav sveta imajo lastniki kanadskega, francoskega, irskega, japonskega, norveškega, portugalskega ali španskega državljanstva.

168 držav: toliko jih lahko brez pretiranih preglavic obiščejo imetniki avstrijskega, novozelandskega ali švicarskega potnega lista.

167 držav: državljani Avstralije, Grčije in Singapurja imajo odprta vrata v 167 držav sveta.

166 držav: izjemno mobilni so tudi lastniki potnega lista Južne Koreje, saj jima odpre vrata v 166 držav.

165 držav: Islandcem se ni treba ubadati s pridobivanjem vstopnega vizuma za obisk 165 držav.

163 držav: malezijski in malteški potni list odpre vrata v deset držav manj kot potni listi Švedske, Finske in Velike Britanije.

159 držav: lastnik liechtensteinskega potnega lista lahko s svojim dokumentom pomaha na meji katere izmed 159 držav in nemudoma dobi zeleno luč za vstop.

157 držav: našim vzhodnim sosedom je brez vstopnih vizumov omogočeno gibanje po 157 državah sveta.

155 držav: naš nekdanji jugoslovanski potni list je veljal za najdragocenejšega na svetu, saj je bil eden od redkih, s katerimi se je v obdobju hladne vojne lahko potovalo na vzhod in zahod. A medtem ko smo zdaj zdrsnili po lestvici malce niže, smo skupaj s češkim in slovaškim potnim listom še vedno precej pri vrhu, saj nam odpre vrata v 155 držav.

 

Deli s prijatelji