NASILJE

Švedska v ognju, nemiri se nadaljujejo

Objavljeno 25. maj 2013 12.07 | Posodobljeno 25. maj 2013 12.07 | Piše: D. P., STA

Nasilje je sprožil dogodek, ko je policija ustrelila in ubila 69-letnega prebivalca predmestja Husby. Poznavalci ocenjujejo, da je njegova smrt zanetila jezo med mladimi priseljenci, ki menijo, da so žrtve policijskega nasilja.

Nemiri na Švedskem se nadaljujejo.

STOCKHOLM – Nemiri v predmestjih Stockholma, kjer živijo večinoma priseljenci, so se nadaljevali že šesto noč zapored. Tudi tokrat so izgredniki zažigali avtomobile, čeprav so bili izgredi po podatkih oblasti manjši kot prejšnje noči. Prvič so se nemiri razširili tudi v druga švedska mesta.

Nemiri se širijo

O izgredih so poročali s širšega območja Stockholma, prvič pa so se v petek razširili tudi v druga mesta, Uppsalo, Örebro in Malmö.

V revnih predmestjih, kjer živijo večinoma priseljenci, so mladi zažigali avtomobile, ponekod pa tudi zgradbe. Po podatkih oblasti so do petka prijeli 29 oseb, ki jih med drugim sumijo podtikanja požarov, še poroča dpa.

Po besedah tiskovnega predstavnika policije Larsa Byströma je petkova noč v primerjavi s predhodnimi sicer minila dokaj mirno, dpa povzema njegovo izjavo za spletno izdajo časnika Dagens Nyheter.

Na pomoč okrepitve

Policiji v Stockholmu so v petek na pomoč priskočili posebej izurjeni policisti iz Göteborga in Malmöja, kjer so pred leti že bili priče podobnim nemirom.

Nasilje je sprožil dogodek, ko je policija ustrelila in ubila 69-letnega prebivalca predmestja Husby, ki je pred tem v javnosti kolovratil z mačeto, nato pa pobegnil v svoje stanovanje. Policisti so ga po lastnih navedbah ustrelili v samoobrambi. Poznavalci ocenjujejo, da je njegova smrt zanetila jezo med mladimi priseljenci, ki menijo, da so žrtve policijskega nasilja.

Deli s prijatelji