EUROPOL

Svarilo: Evropi se obetajo novi teroristični napadi IS

Objavljeno 25. januar 2016 15.51 | Posodobljeno 25. januar 2016 15.41 | Piše: STA, S. U.

Gre za spremembo v delovanju IS, ki naj bi se osredotočil zlasti na lahke cilje, na civilno družbo.

AMSTERDAM – Evropski policijski urad Europol je danes v Amsterdamu posvaril pred novimi terorističnimi napadi v Evropi. Skrajna skupina Islamska država je razvila nove bojne zmogljivosti za izvedbo velikega terorističnega napada s posebnim poudarkom na Evropi, je povedal direktor urada Rob Wainwright ob zagonu novega protiterorističnega središča.

Teroristični napad lani novembra v Parizu priča o resnosti teroristične grožnje v Evropi, ki jo potrjuje tudi danes objavljeno poročilo Europola, je dejal Wainwright ob odprtju novega evropskega protiterorističnega središča s sedežem v Haagu. IS po oceni Europola pri pripravi napadov meri zlasti na Francijo.

Novo Europolovo poročilo kaže na spremembo v delovanju IS, ki je odslej zmožen kadar koli izvesti niz kompleksnih in usklajenih napadov kjer koli po svetu, osredotočil pa naj bi se zlasti na lahke cilje, na civilno družbo.

Vzpostavitev novega središča 

Vzpostavitev novega središča za učinkovitejše sodelovanje med članicami Unije v boju proti terorizmu s 40 do 50 strokovnjaki je del evropske varnostne strategije, sprejete po lanskem januarskem terorističnem napadu na francoski satirični tednik Charlie Hebdo.

Europolov direktor je izpostavil, da bo novo središče izboljšalo izmenjavo informacij o tujih terorističnih borcih ter pomagalo pri zagotavljanju posebnih zmogljivosti za sledenje financiranju terorizma, nezakonitemu orožju, spletni propagandi in uporabi ponarejenih dokumentov.

Deli s prijatelji